keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Entre les murs ─ Luokka (2008)

Ohjannut Laurent Cantet
Ranska 2008, 128 min.
Draama
Pääosissa: François Bégaudeau, Esmeralda Ouertani, Rachel Regulier
 
What did you learn?
 
Eräässä pariisilaisessa lähiökoulussa lukuvuosi on jälleen alkamassa. Ranskaa opettavan François'n (Bégaudeau) luokka valloittaa tutut pulpettinsa ja opetus nytkähtää käyntiin riehakkaan mekkalan saattelemana. Monikulttuurisessa luokassa on monenlaisia perhetaustoja, kielitaitoja ja kokemuksia. Kodin ja katujen tapahtumat häivähtävät luokan arjessa, mutta jäävät osin salaisuuksiksi.

Luokka (engl. The Class) on kiehtova kouluelokuva, joka pohjimmiltaan kertoo toisen ihmisen kohtaamisen taidosta. Ranskalaisessa koulumaailmassa ja pedagogiikassa on omat erikoisuutensa, mutta aihe on yleismaailmallinen. Nuoren murheet eivät avaudu opettajalle helposti, oli kyseessä sitten suomalainen tai ranskalainen koulu, ja oli oppilaan tausta mikä hyvänsä. Teinit kaikkialla ovat provosoivia ja ärsyttäviä, herttaisia ja uteliaita, ja jokaisella on oma tarinansa kannettavanaan.

Kultaisella palmulla palkittu Luokka on vuotensa hieno ranskalaismenestys. Elokuva oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscariin ja pärjäsi myös kotimaansa César-juhlinnassa. Luokka on saanut kehuja varsinkin aidosta dokudraama-tyylistään ja käsikirjoituksestaan. Luokan dynamiikka sekä oppilaiden ja opettajan väliset keskustelut ovat niin realistisen oloisia, että monesti aivan unohtaa katsovansa fiktiota. Nuoret näyttelijät ovat amatöörejä, omien rooliensa asiantuntijoita!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti