lauantai 22. heinäkuuta 2023

Gomorra (2008)

Ohjannut Matteo Garrone
Italia 2008, 137 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Marco Macor, Ciro Petrone, Salvatore Cantalupo, Toni Servillo
 
The world is ours!
 
Roberto Savianon paljastuskirja italialaisesta rikollisjärjestö Camorrasta (Gomorra: Mafian valtakunta, 2006) oli kansainvälinen myyntimenestys. Tietokirjan pohjalta syntyi fiktiivinen elokuva Gomorra, joka luo kääntöpuolen Hollywoodin ylellisistä mafiamaailmoista. Elokuvaviittaukset Scarfaceen (1983) korostavat todellisuuden ja elokuvan eroa. Uhoa ja aseita riittää, mutta kuten Scarfacen Tony Montanakin saa todeta, niillä ei osteta pysyvää onnea.
 
Gomorra piirtää karua kuvaa italialaisten rikollisjärjestöjen todellisuudesta. Elokuvassa seurataan viittä erillistä tarinalinjaa: lapsia pistetään likaisiin töihin, nuoret pyrkyrit saavat vastaansa kovan koulun ja aseet laulavat armottomasti surkeissa, nuhjuisissa napolilaislähiöissä. Romanttinen Italia-kuva on Gomorran maailmasta kaukana. Rehellisyys toimii, vaikka hieman pirstaleista tarinaa on välillä raskasta seurata. Hieman lyhempänä Gomorra voisi toimia vielä säväyttävämmin.
 
Jos Savianon kirja oli menestys, näyttävää suosiota sai elokuvaversiokin. Cannesissa Kultainen palmu kuitenkin meni toiselle realismi-teokselle, Luokalle (2008), mutta Gomorra palkittiin Grand Prixillä. Lisäpisteitä elokuva saa rohkeudesta, sillä Matteo Garrone, ja eritoten Roberto Saviano, joutuivat paljastustensa vuoksi mafian tappolistalle. Gomorra on kerronnallisesti hieman etäälle jättävää, mutta silti kiinnostavaa, poikkeavaa jatkumoa mafiaelokuvien perinteeseen.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti