lauantai 8. heinäkuuta 2023

Slumdog Millionaire ─ Slummien miljonääri (2008)

Ohjannut Danny Boyle & Loveleen Tandan
Iso-Britannia 2008, 120 min.
Draama, Rikos, Romantiikka
Pääosissa: Dev Patel, Irrfan Khan, Freida Pinto
 
What the hell can a slumdog possibly know?
 
Nuori Jamal Malik (Patel), Mumbain slummikortteleiden kasvatti, kilpaa tv-visailussa jättipotista. Jamal on vain yhden kysymyksen päässä päävoitosta, mutta hänen menestyksensä herättää epäilyjä: huijaako nuorukainen ja miten? Poliisikuulusteluissa käynnistyvät takaumat Jamalin lyhyeen mutta vaiherikkaaseen elämään ja kilvoitteluun rikollisuuteen taipuvan veljen kanssa.

Intialaisen Vikas Swarupin romaaniin Q & A (2005) pohjautuva draama sykkii Intian miljoonakaupunkien slummikortteleissa. Hyvät musiikit rytmittävät kahden aikatason tarinaa, ja mieleen tulee Brasiliaan sijoittuva City of God (2002). Ihan samaan realismiin tämä elokuva ei pääse, eikä sitä kenties yritetäkään. Slummien miljonäärissä korostuvat hollywoodmaiset kerrontakliseet ja onnekkaat sattumat ─ mutta ainakin ne tekevät filmistä mukavasti seurattavaa arjen fantasiaa.

Slummien miljonääri oli vuotensa suurmenestyksiä. Miljoonien lipputulojen ohella elokuva menestyi palkintogaaloissa ja putsasi pöydän sekä Baftoissa (7 voittoa) että Oscareissa (8 voittoa). Hollywood-kerronnan tuoma tuttuus takasi menestystä ja katsojia, vaikka aitous samalla kärsiikin. Elokuvan takaumarakenne toimii alkupuolella vetävästi, mutta toisen puolikkaan rikoskiemuroiden kohdalla jännite notkahtaa. Onneksi aivan lopussa rytmi löytyy taas ja satu saa arvoisensa loppuratkaisun. Slummien miljonääri tuskin on parhaan elokuvan Oscarin voittajista ikimuistoisimpia, mutta toimii kyllä kelvollisena viihde-elokuvana.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti