lauantai 15. heinäkuuta 2023

In the Loop ─ Silmukka kiristyy (2009)

Ohjannut Armando Iannucci
Iso-Britannia 2009, 106 min.
Komedia
Pääosissa: Tom Hollander, Peter Capaldi, Gina McKee
 
The British are coming.
 
Brittipoliitikko Simon Foster (Hollander) päästää suustaan pöyristyttävän sammakon suorassa radiolähetyksessä. Eikös sota ole aivan pätevä ratkaisu konfliktitilanteissa? Selkärangaton luimuilija joutuu elämänsä pyöritykseen: pääministerin tiedotusvastaava Malcom Tucker (Capaldi) räyhää koko keuhkojensa kapasiteetilla, mutta toisaalla yli-innokas avustaja ujuttaa Fosteria Yhdysvaltain sotakomission vieraaksi. Kansainvälisen konfliktin ainekset ovat kasassa!

Silmukka kiristyy on hulvatonta sekoilua ja tulikivenkatkuista kiroilua. Poliittinen satiiri on edelleen todella ajankohtaisen tuntuista ─ onhan tärkeiden ihmisten toilailu aiheena iätön. Omaa etuaan tavoittelevat poliitikot pyörittelevät suuria sanoja komeissa puvuissa, mutta kulisseissa touhu muistuttaa sirkusta. Mahtavia, hävyttömiä brittisolvauksia ei säästellä, ja musta huumori naurattaa. Mukana on pari yksittäistä, hieman huonosti vanhentunutta vitsiä, mutta kokonaisuus kestää aikaa.

Armando Iannuccin (s. 1963) käsikirjoittama ja ohjaama komedia perustuu Iannuccin luomaan tv-sarjaan Politiikan nappula (2005─2012). Spinoff-elokuva sai positiivisen vastaanoton ja oli ehdokkaana käsikirjoitus-Oscarin saajaksi. Viihdyin elokuvan parissa niin hyvin, että kehuttu sarjakin heilahti välittömästi katselulistalleni. Samaan hengenvetoon voi jo suositella Iannuccin toista politiikkasatiirilta tuoksahtavaa räävitöntä komediaa The Death of Stalin (2017).

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti