lauantai 29. heinäkuuta 2023

The Hurt Locker (2008)

Ohjannut Kathryn Bigelow
USA 2008, 131 min.
Sota, Trilleri, Draama
Pääosissa: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce

Going to war is a once-in-a-lifetime experience.

Irakin sota on käynnissä ja Yhdysvaltain panssarivaunut ovat tunkeutuneet Bagdadin keskustaan. Armeijan pommiryhmä kiertää henkensä uhalla purkamassa mitä mielikuvituksellisempiin paikkoihin kätkettyjä pommeja. William James (Renner) saapuu joukkoon uudeksi ryhmänjohtajaksi ja joukon dynamiikka on koetuksella. Vaaran vaaniessa tarvitaan adrenaliinia, mutta Jamesille se on lähes pakkomielle. Toisille miehille sota alkaisi jo riittää.

Kathryn Bigelowin (s. 1951) sotatrilleri nostaa sykkeitä ja synkkiä ajatuksia. Pomminpurkutilanteissa on trillerimäistä jännitystä, jonka kautta katsoja koukutetaan armottomaan nykysodan todellisuuteen. Elokuva ei vain pohdi sodan oikeutusta ja koko touhun järjettömyyttä, mutta tutkii onnistuneesti sotilaiden välisiä suhteita ja yksilöiden mieliä. Toisiin sota vaikuttaa addiktoivasti, toisiin traumatisoivasti, mutta kenellekään sota ei tee hyvää.

The Hurt Locker sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla, ja siitä käynnistyi filmin suursuosion taival. Elokuva nousi monien kriitikoiden lempilistoille ja voittoja satoi: Oscar-gaalasta The Hurt Locker nappasi kuusi pystiä. Yksi voitoista oli parhaan elokuvan palkinto, joita filmi keräili muualtakin. Muun muassa Baftoista napsahti sama tunnustus. Onnistuneen sotatrillerin ystävät nauttinevat myös Bigelowin seuraavasta jännittävästi rakentuvasta Irak-teemaisesta teoksesta Zero Dark Thirty (2012), jossa seurataan Osama bin Ladenin ajojahtia.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti