keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Joheunnom nabbeunnom isanghannom ─ Kadonneen aarteen jäljillä (2008)

Ohjannut Kim Jee-woon
Etelä-Korea 2008, 130 min.
Toiminta, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Song Kang-ho, Lee Byung-hun, Jung Woo-sung
 
Damn luck!
 
Mantsurian aroilla veripisarat sekoittuvat hiekkaan ja tanner tutisee. Kolme kelmiä ovat kadonneen aarrekartan jäljillä: hyvä (Woo-sung) ja paha (Byung-hun) palkkamurhaaja saavat seurakseen mustan hevosen, oudon varkaan (Kang-ho). Eletään 1930-luvun loppua ja toisen suursodan aattoa. Armeijat ovat liikekannalla, rikollisjärjestöissä kihisee ja oman onnen tavoittelu ajaa kaiken edelle.

Kadonneen aarteen jäljillä (engl. The Good, the Bad, the Weird) on sulava yhdistelmä westerniä, toimintaa ja komediaa. Kamera kiitää pitkin Aasian laajoja aroja, nautiskelee ikonisista kuvakulmista ja näyttävistä taistelukohtauksista. Raudanlujissa sankarihahmoissa on huumoria, eritoten Song Kang-hon tutuilla maneereillaan luomassa onnekkaanhölmössä ryövärissä. Vaikka elokuva alkaa iloisen räiskähtelevästi, kaksituntinen kohellus kartan perässä käy lopulta hieman tylsäksi. Juoni kaipaisi edes rahtusen omaperäisyyttä ja silti filmiä sietäisi hieman tiivistää.

Vaikka elokuvan ideassa ja rytmissä olisi parantamisen varaa, Kadonneen aarteen jäljillä on silti ihan kivaa humoristista toimintaviihdettä. Cannesissa ensi-iltansa saanut elokuva miellytti monia kriitikoita maailmalla, vaikka suunnatonta jättihittiä elokuvasta ei tullutkaan. Teoksen näkyvyys kuitenkin edesauttoi genresekoitteluistaan tunnetun ohjaaja Kim Jee-woonin (s. 1964) kansainvälistä uraa. Suurmenestys Jee-woonilla on vielä lunastamatta.
 
Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti