tiistai 17. tammikuuta 2023

Cidade de Deus ─ Jumalan kaupunki (2002)

Ohjannut Fernando Meirelles & Kátia Lund
Brasilia, Ranska & Saksa 2002, 130 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen
 
 
In the hand or in the foot?
 
Sambarytmit raikuvat ja luodit laulavat Rio de Janeiron slummikortteleissa. Paulo Linsin samannimiseen romaaniin (1997) perustuva Jumalan kaupunki (engl. City of God) kertoo huono-osaisuuden synnyttämästä pahuudesta ja rikosten kierteestä eräässä 1960─1980-lukujen favela-slummissa. Kertojaäänenä toimii lehtikuvaajan urasta haaveileva nuorukainen Buscapé (Rodrigues), joka todistaa lähietäisyydeltä suurten rikollisten nousun ja tuhon.

Fernando Meirellesin ja Kátia Lundin vauhdikas kertomus poukkoilee rytmikkäästi kuin samba ja sulautuu slummikortteleiden elämään. Tarinassa on monia hahmoja ja sivupolkuja, mutta kokonaisuus ei horju. Aitoutta kerrontaan tuo sekin, että rooleissa nähdään favela-elämän kasvattamia amatöörinäyttelijöitä. Roolisuoritukset ovat väkeviä ja varmoja. Vaikka elokuvasta ei puutu pelottavia ja ahdistavia kohtauksia, lopulta hylsyt ja verenroiskeet lakaistaan maton alle. Elämä jatkuu samanlaisena, eikä mikään taida muuttua paremmaksi.

Jumalan kaupunki sai ensi-iltansa pallon toisella puolen Cannesin elokuvajuhlilla. Filmi nousi monille vuoden 2002 parhaiden elokuvien TOP-listoille ja keräsi ehdokkuuksia useissa palkintogaaloissa. Vaikka vastaanotto oli positiivinen, joitakin kriitikoita elokuvan ajoittainen kepeys vieroksutti. Totta sinänsä, että väkivaltaan on helppo turtua, mutta sitähän elokuva juuri käsitteleekin. Mutta mitä faveloihin kuuluu tänä päivänä? Elokuva tuskin onnistui muuttamaan kuvaamaansa todellisuutta, vaikka se toikin slummitodellisuuden hetkeksi valkokankaille ja kotikatsomoihin. Rikoselokuvana Jumalan kaupunki on joka tapauksessa mestarillinen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti