sunnuntai 1. tammikuuta 2023

A.I.: Artificial Intelligence ─ A.I. - Tekoäly (2001)

Ohjannut Steven Spielberg
USA & Iso-Britannia 2001, 146 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: Haley Joel Osment, Frances O'Connor, Jude Law, William Hurt
 
I have a wish to make.

Tulevaisuuden maailmassa rantakaupungit ovat huuhtoutuneet mereen ja väkiluku on laskenut. Teknologian kehitys vyöryy silti eteenpäin ja erilaiset robotit täyttävät ihmiskunnan jättämät aukot. Uusin kokeellinen innovaatio on vanhempiaan ehdoitta rakastava lapsirobotti, jonka prototyyppi David (Osment) joutuu keinotekoisen perheensä hylkäämäksi.

A.I. - Tekoäly on eriskummallinen yhdistelmä Steven Spielbergiä ja Stanley Kubrickia. Elokuvan idean kehitteli Kubrick, jonka vuosikymmenten uurastus aiheen parissa ei kuitenkaan koskaan ehtinyt jalostua lopulliseksi elokuvaksi. Kubrickin kuoleman jälkeen keskeneräisen elokuvaprojektin peri Spielberg, joka antoi tarinaan oman sävynsä: perinteinen sadun maailma nivoutuu kolkon futuristiseen scifiin, joka muuttuu tarinan edetessä lähes unenomaiseksi.
 
Ihmisyyden määreitä ja olemassaolon teemoja pohdiskeleva elokuva on lähtökohdiltaan kiinnostava, mutta toteutukseltaan kiusaannuttavan sentimentaalinen ja silti etäännyttävä. Elokuvan lukemattomat pohdinnat jäävät levälleen, eikä mikään aihio nouse johtavaksi teemaksi. Blade Runnerin (1982) kaltaisiin oivalluksiin filmi ei kohoa, vaikka maailma näyttää samankaltaiselta ja teemat ovat yhdenmukaisia. A.I. menestyi kuitenkin lippuluukuilla erinomaisesti ja monet kriitikotkin mieltyivät, joskaan eivät kaikki. 1001-listalta filmi hautautui unholaan jo vuonna 2005.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti