torstai 26. tammikuuta 2023

Far From Heaven ─ Kaukana taivaasta (2002)

Ohjannut Todd Haynes
USA & Ranska 2002, 107 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haysbert

That was the day I stopped believing in the wild ardor of things.

Cathy Whitaker (Moore) on täydelliseltä näyttävän ydinperheen onnellinen kotirouva. Ainoana kiusana ovat aviomies Frankin (Quaid) pitkiksi venyvät työpäivät, mutta todellinen helvetti paljastuu vasta, kun Cathylle valkenee iltatöiden todellinen syy. Frank heilastelee miesseurassa, eikä avioparin rakkaus enää tunnu todelliselta. Cathy purkaa sydäntään perheen hyväsydämiselle puutarhuri Raymondille (Haysbert), mutta kohtaamiset mustan miehen kanssa saavat ilkeät kielet liikkeelle.
 
Todd Haynesin (s. 1961) periodidraama maalaa häikäisevän kauniin kuvan värikkäästä Uuden-Englannin syksystä. Satumaisessa miljöössä perheidyllin kulissi lopulta murenee. Ennen muuta elokuva on esteettinen ja temaattinen Douglas Sirk -pastissi, joka viittaa jo nimelläänkin draamaan Kaikki minkä taivas sallii (1955). Siinä missä Sirkin elokuva kuvasi leskirouvan paheellista rakkautta, tässä elokuvassa ydinperhettä ravistelevat juuriaan myöten homous, rasismi ja seksismi.

Kaukana taivaasta keräsi kehuja tyylikkyydestään ja onnistuneesta käsikirjoituksestaan. Kiistämättä Sirk-lainat on toteutettu kiehtovasti ja niiden teemoja monipuolistaen. Sikäli melodraama olisi ansainnut käsikirjoitus-Oscarin, joka kuitenkin meni Pedro Almodóvarin draamalle Puhu hänelle (2002). Viidestä Oscar-ehdokkuudesta ei tullut yhtään muutakaan voittoa, mutta sentään Julianne Moore palkittiin Venetsiassa pätevästä roolisuorituksestaan suurten kohtaloiden kotirouvana. Kuinka monelle vastaavat kolhut ovatkaan olleet todellista elämää ja kohtuutonta häpeää?

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti