tiistai 3. tammikuuta 2023

Monsoon Wedding (2001)

Ohjannut Mira Nair
Intia, USA, Italia, Saksa, Ranska & Iso-Britannia 2001, 114 min.
Romantiikka, Komedia,  Draama
Pääosissa: Naseeruddin Shah, Lillete Dubey, Vijay Raaz, Shefali Shah
 
I just fell from grace.
 
Intialaisperheessä valmistellaan perheen ainoan tyttären ikimuistoista hääseremoniaa. Juhlahumun tuoksinnassa aistitaan salaisuuksia ja kätkettyä lempeä. Vanha suola janottaa eräitä, toisia kiehtoo uusi ihastus ja useimmat tahtoisivat vaan tanssia ja iloita. Järjestelty avioliitto osoittautuu pelottavaksi, mutta ainakin tässä iloisessa tarinassa kaikki taitaa lopulta asettua onnellisesti omiin uomiinsa.

Monsoon Wedding on iloisten lemmenleikkien kaoottista riemujuhlaa. Elokuva yhdistää Bollywood-musikaalia ja romanttista komediaa draamaan, joka tutkii intialaista yhteiskuntaa. Vaikka filmissä on selkeitä Bollywood-piirteitä, tarina ei ole täysin suoraviivainen eikä vaikeitakaan aiheita väistetä. Kaikki rakkaus ei pääty onneen, vaikka kovin syviin vesiin filmi ei sukellakaan. Köyhimmän Intian murheet ovat kaukana, mutta ylipäätään naisen asemaa pohditaan eri näkökulmista.

Kansainvälisen tuotantoprosessin myötä syntynyt elokuva menestyi oivasti maailmalla. Cannesissa ensi-iltansa saanut Monsoon Wedding palkittiin Venetsiassa peräti Kultaisella leijonalla, ja jokusia ehdokkuuksia tuli muistakin gaaloista eri puolilta maailmaa. Samettikukkien täyttämä romanttinen komedia on kepeän piristävää viihdettä, vaikka filmi ei jättänytkään minuun lähtemätöntä vaikutusta. Monipuolisesta ja monikielisestä elokuvasta ei ainakaan puutu värejä ja rytmejä!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti