tiistai 10. tammikuuta 2023

No Man's Land ─ Ei kenenkään maa (2001)

Ohjannut Danis Tanovic
Ranska, Bosnia ja Hertzegovina, Italia, Belgia, Iso-Britannia & Slovenia 2001, 98 min.
Sota, Komedia, Draama
Pääosissa: Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic

Who started the war?
 
Jugoslavian hajoamissodat riipivät Balkanin niemimaata. Eräällä sumuisella taistelukentällä kourallinen bosnialaissotilaita eksyy suoraan serbijoukkojen tulilinjalle. Kaoottisen kohtaamisen jälkeen hylätyssä juoksuhaudassa ei-kenenkään-maalla piileksii kolme sotilasta: bosnialainen konkari Čiki (Djuric), serbialainen alokas Nino (Bitorajac) ja kuolleeksi luultu Čikin toveri Cera (Sovagovic), joka makaa vaarallisesti laukeamistaan odottavan miinan päällä.

Ei kenenkään maa repii kitkerää huumoria kiperästä pattitilanteesta. Juoksuhaudassa apua odottavien sotilaiden keskinäinen epäluottamus on syvää ja haavat kipeitä, mutta tarinan tasapaino on täydellinen: synkkyys ja satiiri kietoutuvat toisiinsa. Kun juoksuhautaan lopulta saadaan hälytettyä YK:n rauhanturvaajia, perässä juoksee mediasirkus. Pienoiskonfliktissa unohtuu miinan päällä riutuva avuton Cera, joka edustaa kaikkia sodan jalkoihin jääneitä ihmispoloja.
 
Erinomaisesen vastaanoton saanut sotaelokuva on saanut viljalti kehuja tasapainoisesta käsikirjoituksestaan, eikä kehuja käy kiistäminen. Ei kenenkään maa kiersi ilmestyttyään filmijuhlia ja -festivaaleja, eikä suinkaan jäänyt ilman merkittäviä palkintoja. Kultaisen palmun ehdokkuus tosin ei kääntynyt voitoksi, mutta käsikirjoituspysti Cannesista tuli. Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar lisäsi osaltaan kansainvälisen filmin tunnettavuutta. Vaikka teos kietoutuu kiinteästi 1990-luvun alun Serbian sekä Bosnian ja Hertzegovinan tilanteeseen, sodan kasvot ovat ajattomia. Ei kenenkään maa tuntuu jälleen ajankohtaiselta, kun pommit ovat palanneet Eurooppaan.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti