tiistai 24. tammikuuta 2023

Adaptation. ─ Adaptation. Minun versioni (2002)

Ohjannut Spike Jonze
USA 2002, 115 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Nicholas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper
 
Do I have an original thought in my head?

Spike Jonze ja Charlie Kaufman jatkavat Being John Malcovichin (1999) eriskummallista tunnelmaa draamakomediassa Adaptation. Minun versioni, joka on Malcovichiin kietoutuva meta-parodia. Elokuvassa seurataan käsikirjoittaja Charlie Kaufmania (Cage), jolla on suuria vaikeuksia kääntää menestyskirjailija Susan Orleansin (Streep) romaani elokuvaksi. Hermostuneen Charlien itsetuntoa romuttaa kaksosveli Donald (Cage), joka päättää ryhtyä käsikirjoittajaksi täysin pystymetsästä.

Adaptationin huumori toimii makeimmin, jos on ehtinyt ennalta nähdä Malcovichin. Elokuva ei ole varsinainen jatko-osa, vaikka kietoutuukin filmin tekoaikaan. Huumorikin on samankaltaista, yllättävää ja täysin järjetöntä, joskaan ei aivan yhtä oudoksi fantasiaksi vyöryvää sekoilua. Luovan työn kriisejä, mielikuvituksen tyrehtymistä ja ylipäätään taiteen tekemistä käsitellään silti varsin hilpeällä ja samaistuttavalla tavalla. Ja kuka päättää, millainen teos menestyy?
 
Metailun lisäksi tarina kertoo nimensä mukaisesti sopeutumisesta omiin nahkoihinsa. Charlien hahmo peilaa itseään jatkuvasti veljeensä, joka on rohkeampi ja luottaa omiin kykyihinsä täysin. Nicholas Cage sopii tuplarooliin oivasti, samaten Meryl Streep tekee tutun varmaotteisen roolin mysteeriin uppoutuvana kirjailijana. Oikea Susan Orleans tiettävästi mieltyi Streepin tulkintaan itsestään ja romaanistaan. Useissa palkintogaaloissa näyttävästi edustanut Adaptation keräsi kehuja, mutta se ei aivan vedä vertoja Being John Malcovichin nokkeluudelle. Elokuva on silti varsin mainio ja katsomisen arvoinen eritoten kirjoittamista työkseen tekeville, minä ainakin löysin samaistumispintaa. 1001-listalta Adaptation tosin on poistettu sangen rivakasti jo vuonna 2004.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti