torstai 17. maaliskuuta 2022

Forrest Gump (1994)

Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1994, 142 min.
Draama
Pääosissa: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Sally Field

Run, Forrest! Run!
 
Hittielokuva Forrest Gump kertoo tavallisen-erikoisesta miehestä nimeltä Forrest Gump (Hanks). Bussipysäkillä elämäntarinaansa kertovan Gumpin vaiheet ovat vieneet Alabamasta Vietnamiin, katkarapualuksen kyytiin ja valtameren rannalta toiselle. Yhdysvaltain lähihistoriaa simppelisti kertaava elokuva ei ollut aikanaan ainoastaan valtaisa yleisömenestys, vaan Forrest Gump keräsi myös kasan palkintoja: Oscareiden 13 ehdokkuudesta tärähti kuusi voittoa (mm. paras elokuva).
 
Lämminhenkisen draaman sankari on yksinkertainen ja suoraselkäinen mies, joka pystyy haasteista huolimatta mihin tahansa ─ Tom Hanks on Gumpina tyypillisen turvallisessa roolissaan, joka vakuuttaa katsojalle kaiken päättyvän lopulta hyvin. Elokuva on toiveikkuudessaan lähes sadunomainen ja lempeää todellisuuspakoa. Forrest Gump linkittyy hauskasti todellisiin tapahtumiin, sillä Gump päätyy sattumalta osaksi historiallisia merkkihetkiä. Hanksin hahmo on ujutettu vanhoihin arkistopätkiin teknisesti taitavasti, ja ilmestyessään elokuvaa kiiteltiin myös efekteistään.
 
On täysin makukysymys, kuinka hyvin elokuvan siirappista sentimentaalisuutta sietää. Olen liian kyynikko rakastaakseni Forrest Gumpia varauksetta, mutta oikeassa mielentilassa elokuvan lämpö tuntuu kutsuvalta ja taitavasti rakennettu tarina vie helposti mennessään. Kerrontaan sisäänrakennettu konservatiivisuus hiertää silti kiusallisesti parhaassakin sadunkaipuussa. Esimerkiksi Gumpin heila Jenny (Wright) esitetään huonosta päätöksestä toiseen säntäilevänä kärsivänä hippinä, mutta armeijassa palvellut Gump menestyy elämässään ylempiään tottelemalla. Elokuvan sävy ei ole silti tarkoituksellisen syyttävä ja siten nihkeääkin arvomaailmaa sietää.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti