sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Chungking Express (1994)

Ohjannut Wong Kar-wai
Hongkong 1994, 102 min.
Draama, Romantiikka, Rikos, Komedia
Pääosissa: Takeshi Kaneshiro, Brigitte Lin, Tony Chiu-Wai Leung, Faye Wong
 
We're all unlucky in love sometimes.
 
Kaksi rakkaudenkaipuista tarinaa kietoutuu toisiinsa urbaanin Hongkongin sykkeessä. Kummassakin kertomuksessa yksinäinen poliisi kaipaa lempeä saman baaritiskin äärellä. Ensimmäisenä vuoron saa exänsä perään haikaileva poliisi numero 233 (Kaneshiro), jonka ajatukset saavat uuden suunnan salaperäisen huumekuriirin (Lin) ansiosta. Samaten poliisi 663 (Leung) unohtaa entisensä, sillä hänen sydämensä kiinnittyy vilkasluontoiseen baarityöläiseen (Wong).

Chungking Express on musiikkivideomainen, viileä ja tavoittamaton, mutta silti hahmojen tunteista kaikuu tuttuus. Päämäärättömässä välitilassa ajelehtivien hahmojen kohtalot menevät hetkittäin komedian puolelle, vaikka enemmän tarina tuntuu draamalta. Rakkauden odottelu ja muistelu on traagista ja koomista! Kaupungin jatkuva ihmistulva luo karun kontrastin yksinäisyydelle, suuren rakkauden muistoille ja melankolisen hitaalle joutenololle.

Wong Kar-wain (1956─) käsikirjoittama ja ohjaama Chungking Express on viehättävästi kiinni aikansa estetiikassa, mutta elokuvan teemat ovat ajattomia. Monipuolinen ohjaaja tunnetaan taidostaan hallita eri lajityyppejä ja tämäkin elokuva on hankalasti lokeroitavaa lajia. Elokuvasta tuli Kar-wain kansainvälinen läpimurto, joka huomioitiin muun muassa FIPRESCI-palkinnolla. Suurimmat palkintopotit elokuva keräsi kuitenkin vielä Aasiassa. Sittemmin Kar-wai on jatkanut palkintogaalojen valloittamista ja hän on ollut peräti neljästi ehdolla Kultaisen palmun saajaksi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti