sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Clerks ─ Tiskirotat (1994)

Ohjannut Kevin Smith
USA 1994, 92 min.
Komedia
Pääosissa: Brian O'Halloran, Jeff Anderson

I'm not even supposed to be here today!

Tiskirotat seuraa pikkukaupan tiskillä työskentelevän Danten (O'Halloran) ja videovuokraamon sällin Randalin (Anderson) tavallista arkipäivää. Vastuuton töissä laiskottelu johtaa hupaisiin tilanteisiin, eikä mokailevaa kaveria jätetä edes sakkojen takia. Työt hoituvat vasemmalla kädellä, mutta sitäkin enemmän kaverukset puivat katsomiensa elokuvien tapahtumia ja ennen muuta rakkauselämän viimeisimpiä käänteitä.

Pikkubudjetin kaverikomedia kohosi tuota pikaa yllättävän suureen suosioon ja elokuva palkittiin Sundancen Grand Jury -palkinnolla. Menestyksen syy pohjautuu hauskasti käsikirjoitettuihin hahmoihin ja tunnelman aitouteen. Parikymppisyyden tunnelmat ovat tunnistettavia ja varsin ajattomia. Nuorten vetelehtimisestä tulee mieleen varhaisempi joutilaisuuskomedia Slacker (1990), mutta Tiskirotat on kuitenkin kaksikosta juonellisempi kokonaisuus.

Tiskirotat muodostui kulttielokuvaksi, joten kaupassa notkuvien nuorten tarina jatkui monissa muissa elokuvissa, jotka eivät kuitenkaan olleet suoraa jatkoa tälle filmille. Varsinaisen jatko-osansa elokuva sai vasta reilua vuosikymmentä myöhemmin, ja harvinaista kyllä, Tiskirotat II (2006) menestyi esiosansa tapaan mukavasti. Hassuttelusaaga ei vielä ole tullut päätökseensä, sillä sarjan kolmas elokuva on saava ensi-iltansa vuonna 2022.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti