tiistai 22. lokakuuta 2024

Kauhukuu V ─ Kauhuvuosi 2004

Fuck-a-doodle-do!
 
Mitä muistat kauhuvuodesta 2004? Kassamagneeteista mieleen ovat todennäköisesti jääneet japanikummittelu Kauna (2004),  zombieuusinta Kuolleiden aamunkoitto (2004) tai raajoja irroitteleva gorekauhu Saw (2004). Minä katsoin kaikki aikanaan melko tuoreeltaan mutta hittikolmikosta ainoastaan Kauna herätti pienen kiinnostuksen 20-vuotisjuhlinnan mukaiseen uusintakatseluun. Kaunan ohella uusintakatseluun pääsi Shaun, kuolleiden kunkku (2004), joka lukeutuu jälkimaineeltaan vuotensa kauhuaatelistoon. Vuoden filmeistä mainittakoot myös synkkä supersankaritarina Hellboy (2004) sekä kiusallisen b-kauhun ystäville Pirun pikku apuri (2004).
 
 
The Grudge - Kauna
Ohjannut Takashi Shimizu
USA & Japani 2004, 91 min.
Kauhu
Pääosissa: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, Clea DuVall
 
 
 
 
Kostonhimoinen kummitus vainoaa kaikkia, jotka astuvat aaveen kanssa samaan taloon. Kauna on Takashi Shimizun Hollywood-versio ohjaajan aiemmasta menestysteos Ju-onista (2002). Molemmat elokuvat sijoittuvat Tokioon, mutta nyt päähenkilöt ovat englantia puhuvia amerikkalaisia. Jo alkutekstit vihjaavat siihen suuntaan, että hyppysäikäytyksiä on luvassa. Kauhukliseitä pelkäämättömille ja äkki-hätkähdyksiä etsiville Kauna kelvannee viihteestä. Mörköjä tosin vilautellaan hieman turhan innokkaasti ja itseään toistavista säpsäytyksistä menee nopeasti maku. Oikein mitään muuta sisältöä leffassa ei sitten olekaan. Sen verran hyvät lipputulot elokuva kuitenkin keräsi, että jatko-osia on tullut jo kolme (2006, 2009, 2019).

Pisteytys: 3/10
 
Shaun of the Dead - Shaun, kuolleiden kunkku
Ohjannut Edgar Wright
Iso-Britannia, Ranska & USA 2004, 99 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield
 
 
 
 
Elämänsä pohjamudissa rypevä surkimus Shaun (Pegg) joutuu krapulapäivänä keskelle zombiapokalypsia. Tollolla kestää hetki ymmärtää tilanteen vakavuus, mutta pian rytisee. Onko tässä tilaisuus näyttää isäpuolelle, voittaa mielitietyn sydän ja ylipäätään ryhdistäytyä? Zombi-elokuvien kliseillä riemastuttavasti leikittelevä komedia aloittaa Edgar Wrigthin Cornetto-trilogian, joista kaikkien pääosissa on Simon Pegg. Hot Fuzz (2007) on poliisitoimintaa, mutta päätösosa The World's End (2013) vivahtaa maailmanlopputeemallaan hieman Shaunin kauhuparodiatunnelmaan. Wright on sittemmin leikitellyt genrerajoilla esimerkiksi elokuvallaan Last Night in Soho (2021).

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti