perjantai 28. lokakuuta 2022

Kauhukuu VII ─ Kauhuvuosi 2021

Black people don't need to be summoning shit.

Tulevan viikonlopun ratoksi kauhukuu poikii kolme sesonkiin sopivaa elokuvaa viime vuodelta. Täydennystä vuoden 2021 kauhukattaukseen löytyy jo edellisvuoden postaussarjasta, jolloin ruudun valtasivat kauhusaagan kolmas osa Kirottu 3 (2021), puukkoleikkipastissi Malignant (2021) sekä ihmissusikomedia Werewolves Within (2021). Mikseipä lokakuun synkkään tunnelmaan sopisi viime vuoden teoksista myös tummasävyiseen sirkukseen asteleva Nightmare Alley (2021) tai dystooppisilla meksikolaiskaduilla vellova New Order (2021).


Candyman
Ohjannut Nia DaCosta
Kanada & USA 2021, 91 min.
Kauhu, Draama
Pääosissa: Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Colman Domingo, Nathan Stewart-Jarrett



Candymanin (1992) legenda on miltei vaipunut unholaan, mutta nyt on koittanut aika palata tuttuihin naapurustoihin. Taiteilija Anthony McCoy (Abdul-Mateen) törmää urbaanin kummituksen tarinaan etsiessään inspiraatiota töilleen, ja pian portit menneisyyteen avautuvat karmaisevalla tavalla. Candyman onnistuu hienosti syventämään ensimmäisen elokuvan pohjustamaa mustien historian teemaa. Harmi, että kerronta on liian tiivistä ja osa juonilangoista jää siksi leijumaan ilmaan.

Pisteytys: 7/10

Ghostbusters: Afterlife
Ohjannut Jason Reitman
USA & Kanada 2021, 124 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Paul Rudd



Kuka muistaisi enää vanhaa kunnon Haamujengiä? Sisarukset Phoebe (Grace) ja Trevor (Wolfhard) eivät ole joukosta kuulleetkaan, kunnes löytävät uuden kotitalonsa kellarista isoisänsä oudon perinnön. Manalan portit raottuvat ja maailmanloppu on jälleen lähellä! Ghostbustersin (1984) jatko-osa on ennalta-arvattava seikkailu, mutta aivan viihdyttävä. Tarinallisesti elokuva on rakennettu toimimaan uutena, itsenäisenä kokonaisuutenaan. Silti kasarifaneille suunnattu easter egg -sisältö on filmin parasta antia, joten esiosa on paras olla katsottuna pohjatiedoiksi. Uuden Stranger Things -sukupolven aavemetsästys tulee jatkumaan, sillä saagan seuraava osa on jo tekeillä.

Pisteytys: 6/10

Last Night in Soho
Ohjannut Edgar Wright
Iso-Britannia, USA & Kiina 2021, 
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Thomasin McKenzie, Anya Taylor-Joy, Matt Smith



Nuori Ellie (McKenzie) muuttaa Lontooseen opiskelemaan muotisuunnittelua ja tarina alkaa kuin 1960-luvun hilpeä musikaali. Svengaavasta Lontoosta haaveileva Ellie eläisikin mieluummin 1960-luvulla kuin nykypäivässä, mutta pian mieli muuttuu. Entisajan kummitukset ryömivät Ellien unien kautta tosielämään, ja iloinen tarina kasvaa kauhuksi. Herkullisen värikylläinen filmi kommentoi osuvasti naisten osaa miehisessä maailmassa. Elokuvan loppu ei säilytä alun terävyyttä, mutta kokonaisuus on silti katsomisen arvoinen. Klassikkokauhuille vinkataan silmää: mukana menossa ovat ainakin Inho (1965) ja Suspiria (1977).

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti