keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Fa yeung nin wah ─ In the Mood for Love (2000)

Ohjannut Wong Kar-wai
Hongkong & Ranska 2000, 98 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Tony Chiu-Wai Leung, Maggie Cheung

I thought we wouldn't be like them. But I was wrong.

On vuosi 1962 ja Hongkongissa sataa. Kaksi pariskuntaa jakaa arkensa ohikiitävät hetket, koska he ovat vuokranneet naapurihuoneet eräästä talosta. Toimittaja ja kirjailija Su (Cheung) lähentyy naapurinrouva Chown (Leung) kanssa, sillä kaksikko on huomannut aviopuolisoidensa ajautuneen keskinäiseen romanssiin. Pettymys rakkaudessa ja tulevaisuuden epävarmuus yhdistävät kahta yksinäistä syvällisellä tavalla, mutta ovatko Su ja Chow valmiita myöntämään keskinäiset tunteensa?

In the Mood for Love on viipyilevän tunnelmallinen ja kaunis kertomus rakkaudesta: sen menettämisestä, kaipuusta ja ajoittaisesta yllättävyydestä. Romanssi on ennen muuta pidättyväinen. Keskinäiseen suhteeseen heittäytyneitä aviopuolisoita ei elokuvassa nähdä, heistä saadaan vain kuulla aavistuksia. Draama kietoutuu tiiviisti Sun ja Chown välille tihentyvään ilmaan. Ratkaisu on kiehtova ja lisää kielletyn, surumielisen romanssin intensiteettiä.

Wong Kar-wain menestysdraama nivoutuu kiinnostavasti ohjaajan muihin elokuviin. Elokuvien Days of Being Wild (1990) ja 2046 (2004) kanssa filmi muodostaa löyhän, temaattisen jatkumon, joissa nähdään samat pääosanäyttelijät ja tavallaan samat hahmotkin. In the Mood for Love on kolmikosta nimekkäin, ja se on useissa yhteyksissä nostettu yhdeksi vuosikymmenensä merkittävimmistä elokuvista. Vanhaa aikaa huokuva uuden ajan romanssi on kiistatta ainutlaatuinen. Esteettinen tyyli hivelee mieltä ja hillityn tunnelatauksen paino jää häilymään mieleen pitkäksi aikaa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti