perjantai 21. lokakuuta 2022

Kauhukuu V ─ Pimeyden armeija (1992)

Klaatu Barada N... necktie... nectar...
 
Tänään vuoroon pääsevät kolmekymppiset kauhut! Romanttiseen kauhunälkään istuu aikansa hittifilmi Bram Stokerin Dracula (1992). Urbaanimpiin mielenmaisemiin sen sijaan sopii parhaiten Candyman (1992) hirvittävine hyönteisineen. Mikäpä ettei Halloween-tunnelmien tavoitteluun sointuisi ikuista elämää metsästävä musta komedia Kuolema pukee häntä (1992). Päivän filmi on niin ikään vuodelta 1992, mutta sepä jatkaa hupailuaan kasarikauhujen tunnelmissa.
 
 
Army of Darkness - Pimeyden armeija
Ohjannut Sam Raimi
USA 1992, 81 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert



Kauhukomediat Evil Dead (1981) ja Evil Dead 2 (1987) esittelivät muinaisen pahuuden, joka heräsi henkiin metsämökissä. Näiden edesottamusten myötä varsinaiseksi supertaistelijaksi kouliintunut Ash (Campbell) tempaistaan keskiajalle, jossa hänen on määrä saada pahan voimat uinahtamaan ja löytää keino kotiinpaluulle. Homma ei tietystikään mene aivan strömsöläisittäin. Filmiin on tehty kaksi loppuratkaisua, joista tyypillisemmin nähty on onnellisen sankarillinen, mutta ei välttämättä parempi.

Pimeyden armeija on samalla tavalla komediavetoista kauhua kuin sarjan aiemmatkin osat, joten näiden mörköjen takia ei tarvitse menettää yöuniaan. Sävy on voimakkaan humoristinen, vaikka vitsit eivät ole enää edellisosien veroisia. Kohellusta ja huutoa riittää tuskastumiseen asti, mutta ohut siivu hupiarvoa on sentään saatu mukaan. Herkulliset erikoistehosteet saavat sentään hymyn huulille joka käänteessä! Evil Dead -sarja ei suinkaan tähän pääty: vuoden 2013 rebootin ohella aihiosta on nähty jo tv-sarja (2015─2018) ja seuraava filmi on työn alla.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti