maanantai 24. lokakuuta 2022

Kauhukuu VI ─ Kauhuvuosi 2002

Don't wake up.

Viimeinen kokonainen kauhuviikko käynnistyy! Päivän hautakammiosta kaivautuu kolme kauhufilmiä kahdenkymmenen vuoden takaa. Vuoden 2002 suosituista kauhuelokuvista välittyy uusien tuulien kaipuu. Suuren suosion ainekset on silti löydetty iäkkäistä klassikoista ja legendoista: ovatko vanhat konstit tehokkaampia kuin täysin uudet?
 
Koska vuosi 2012 jää tämän vuoden kauhukuu-ryminässä paitsioon, on lämmittelyksi sopivaa muistella lyhyesti jokusta kymmenvuotiasta väristystä. Ensimmäiseen tasavuosi-ikäänsä yltäneistä filmeistä sesonkiin sopii synkistelevä Alien-esiosa Prometheus (2012). Nuoremmille tai säikymmille katsojille juhlavuoden tarjonnasta ParaNorman (2012) ja Frankenweenie (2012) lienevät nappivalintoja.


28 Days Later - 28 päivää myöhemmin
Ohjannut Danny Boyle
Iso-Britannia 2002, 113 min.
Kauhu, Draama, Scifi
Pääosissa: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston



Raivotautiepidemia ajaa koko Iso-Britannian apokalypsiin. Pientä selviytyjien joukkoa tarkkaileva elokuva jäljittelee George A. Romeron zombikauhuja, eikä siten ole kovin omaperäinen idealtaan saati toteutukseltaan. Suoraviivainen toiminta kelpaa silti viihteestä. Filmi menestyi erinomaisesti ja muistan itsekin aikanaan viihtyneeni tarinan parissa hyvin. Ehkäpä elokuva ei ilmestymisvuonnaan tuntunut niin tusinatavaralta kuin nyt, sillä 28 päivää myöhemmin herätti kauan uinuneen zombi-buumin uudelleen eloon. Elävien kuolleiden vaellus valkokankailla oli kyllä jatkunut vuosikymmeniä, mutta vuonna 2004 suurista hiteistä oli kulunut ikuisuus. Mukavasti menestyneelle leffalle tehtiin pian jatko-osa 28 viikkoa myöhemmin (2007). Sarjan kolmatta osaa on lupailtu tulevaksi viimeksi vuonna 2019, mutta epätietoinen odottelu jatkuu yhä.

Pisteytys: 6/10

Ju-on: The Grudge
Ohjannut Takashi Shimizu
Japani 2002, 92 min.
Kauhu
Pääosissa: Megumi Okina, Misaki Itô, Misa Uehara




Kauna-kauhusarja saa pontta japanilaisen kansanperinteen ilkeistä kummituksista. Elokuvien tarinassa katkeroituneet aaveet kiinnittyvät kuolinpaikkaansa ja kostavat julmasti koettelemuksensa rauhansa häiritsijöille. Tämä elokuva on massiivisen leffasarjan kolmas osa, mutta ensimmäinen, joka pääsi elokuvateattereihin ja keräsi jo hieman laajempaa mainetta. Takashi Shimizu ohjasi sittemmin filmistä jenkkiversion Kauna (2004), joka on kerännyt vielä laajemman maailmanlaajuisen yleisön ja sekin on poikinut jatko-osia. Ju-On on kotikutoinen kummituselokuva, jonka suurin ongelma on tarinan sirpaleisuus. Yksittäiset ideat tosin ovat hyytävän kekseliäitä.

Pisteytys: 6/10

The Ring - Ring
Ohjannut Gore Verbinski
USA & Japani 2002, 115 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Naomi Watts, Martin Henderson, Brian Cox




Kirotun videokasetin arvoitus on uusintafilmatisointi japanilaisesta Ringusta (1998). Hollywood-versio on niin uskollinen alkuperäisteokselle, että erot ovat lähinnä vain kosmeettisia. Suurin muutos on se, että tässä filmissä taustatarinan ympärillä ei häily salaperäistä auraa, vaan arvoitus selitetään katsojalle ratakiskosta vääntämällä. Sinällään Ring on laadukkaasti tehty kopio ─ mutta jos on ehtinyt nähdä alkuperäisen ensiksi, elokuva ei välttämättä tee vaikutusta. Aikanaan Ring menestyi mainiosti, ja niinpä sille on tehtailtu pari heikommin pärjännyttä jatko-osaa (2005, 2017).

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti