perjantai 7. lokakuuta 2022

Kauhukuu I ─ Lyhärikooste

Fire burn and cauldron bubble!

Kauhukuu käynnistyy! Tämän vuoden aloittaa lyhytkooste, josta löytyy viisi pientä sesonkiin sopivaa tunnelmapalaa tasavuosien takaa. Vanhimmalla on ikää 110 vuotta ja tuorein tulokas on vuoden 2022 tuoretta tuotantoa. Kauhukuun idea on sama kuin aiempinakin vuosina, ainoastaan nimi on uusi. Tekstejä ilmestyy kahdeksan kappaletta, aina perjantaisin ja maanantaisin koko lokakuun ajan. Menneiden vuosien kavalkadit löytyvät Halloween-tagin takaa.

 
Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Ohjannut Lucius Henderson
USA 1912, 12 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Kauhu, Draama
Pääosissa: James Cruze, Florence La Badie




Kauhuklassikon (1886) varhainen filmatisointi on tiivis esitys muodonmuutoksista, jotka karkaavat käsistä. Herra Hyde (Cruze) on filmin parasta antia, vaikka kovin vaikuttavaksi pahuuden voimaksi hän ei kasvakaan. Valitettavasti toteutus on kautta linjan melko pliisu ja sumuisen Lontoon synkkää tunnelmaa on turha etsiä. Jekyllin laboratorio on kuin mikäkin parturin takahuone!

Pisteytys: 4/10

Trick or Treat
Ohjannut Jack Hannah
USA 1952, 8 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Fantasia, Komedia
Pääosissa: June Foray, Clarence Nash




Disney-animaatiossa Aku Ankka (Nash) torautuu itsekkääksi, eikä tahdo antaa veljenpojilleen makeisia Halloweenina. Pojatpa saavat avukseen ihka oikean Hazel-noidan (Foray) ja niin aikuiset saavat opetuksen: ällös kiellä lapsilta karkin syöntiä, kun ahmattien yö koittaa! Tarinasta syntyi Carl Barksin käsissä vielä hitusen mielikuvituksekkaampi sarjakuva Karkkeja ja kepposia (1952), joka ilmestyi filmin kanssa samaan aikaan.

Pisteytys: 7/10
 
Vincent
Ohjannut Tim Burton
USA 1982, 6 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Kauhu, Komedia
Pääosissa: Vincent Price
 
 
 
 
Tim Burtonin varhainen stop motion -animaatio kertoo Vincent-pojasta, joka haaveilee kauhutarinoista ja hirveistä kohtaloista. Päähenkilön suurin sankari on kauhu- ja jännitysfilmeistä tuttu näyttelijä Vincent Price, joka on saanut kunnian toimia elokuvan kertojaäänenä. Hauskan mielikuvituksellinen ja tunnelmallinen synkkyyden ylistys, josta ei puutu mustaa huumoria.

Pisteytys: 8/10
 
Kali, o pequeno vampiro - Kali, the Little Vampire
Ohjannut Regina Pessoa
Ranska, Portugali, Kanada & Sveitsi 2012, 9 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Draama
Pääosissa: Christopher Plummer
 
 
 
 
Unenomainen Kali kertoo nimikkovampyyristaan, jonka kohtalona on jäädä ulkopuolelle toisten lasten leikeistä. Animaatio on syväänuurrettua ja painavaa kuin pienen vampyyrin yksinäisyys. Kuinka varjoista voisi päästä osaksi toisten iloa? Elokuva päättää portugalilaisen Regina Pessoan lapsuus-teemaisen lyhytanimaatiosarjan.

Pisteytys: 7/10
 
Close Your Eyes
Ohjannut Andy Chen
USA 2022, 3 min.
Lyhytelokuva, Kauhu, Indie
Pääosissa: Vinny Balbo, David L. Bennett, Maddi Estrada
 
 
 
 
Koputtiko joku? Andy Chenin lyhytkauhu sukeltaa yliluonnollisen kauhun maailmaan nopeasti ja öisiä hirviöitä ei tarvitse kauaa vartoa. Elokuvan idea ei ole järisyttävän omaperäinen, mutta pelottava tunnelma luodaan tutuilla kikoilla perusvarmalla tavalla. Kamerat liikkuvat monipuolisesti pienessä tilassa, jossa pakopaikkoja ei ole.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti