maanantai 3. lokakuuta 2022

Meet the Parents ─ Perhe on painajainen (2000)

Ohjannut Jay Roach
USA 2000, 108 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo

Is your name Gaylord Focker, yes or no?

Greg Focker (Stiller) haaveilee kosivansa tyttöystäväänsä Pamia (Polo), mutta tapaaminen tulevien appivanhempien kanssa tekee aviosuunnitelmille hallaa. Pamin isä Jack (De Niro) osoittautuu vävypojan painajaiseksi ja onnettomat sattumukset seuraavat toisiaan. Iloisesta viikonloppuvierailusta muodostuu kärsimysnäytelmä, jonka suurimmaksi aasiksi joutuu nolojen tilanteiden mies Greg.
 
Perhe on painajainen vääntää vitsiä klassikkoaiheesta. Appivanhempien kohtaaminen tarjoaa oivan alustan loputtomille kiusaannuttaville hetkille, ja kierroksia tarinaan tuovat yllättävät exät, kadonneet tavarat ja miellyttämishaluisen Greg Fockerin oma törttöily. Päähenkilön ahdinkoa korostaa yhteiskunnallinen kuilu, sillä hän ei ole samaa kaliiperia kuin Pamin vauraat sukulaiset. Niinpä Greg-polon tielle osuvat kaikki mahdolliset ja mahdottomat vastukset, eikä katsojan auta kuin kärsiä ja nauraa, jos siis tällainen piinahuumori sattuu nauruhermoja hivelemään.

Hittikomediaksi kohonnut Perhe on painajainen menestyi lippuluukuilla siinä määrin näyttävästi, että tarina on saanut jatkoa kahden elokuvan verran (2004, 2010). Jatko-osat ovat olleet niin ikään suuria rahasampoja, mutta kovin mairittelevia kehuja ne eivät ole saaneet osakseen. Mitään kultaista komediaklassikon viittaa on turha tuulettaa tämänkään elokuvan yllä, sillä vitsien laatu vaihtelee kiusallisen paljon. Sentään Robert De Niron karisma kannattelee ja mukana on monia onnistuneitakin hetkiä. Perhe on painajainen on tehty kevyeksi massaviihteeksi, ja sellaisena se täyttää tehtävänsä.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti