maanantai 31. lokakuuta 2022

Kauhukuu VIII ─ Kauhuvuosi 2022

Mä pidän susta huolta.
 
Kauhukuukausi huipentuu kolmeen tämän vuoden ensi-iltaan. Pelko luikertelee taiwanilaiseen jumalten luolaan, suomalaiseen keskiluokkaiseen kotiin ja lopulta erääseen puukkoleikeistään tuttuun yhdysvaltalaiskaupunkiin. Hyytäviä syystuulia näiden myötä! Kuukauden päästä joulukalenteri tekee jälleen paluun, lämmittää kolkon tunnelman ja karkoittaa viimeisetkin aaveet.
 
 
Zhou - Incantation
Ohjannut Kevin Ko
Taiwan 2022, 110 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Hsuan-yen Tsai, Ying-Hsuan Kao
 
 
 
 
Li Ronan (Tsai) käynnistää videokameran ja kertoo sen katsojille tarinansa. Li uskoo olevansa ilkeän jumalan manaama, eikä kirous ole aivan kevyttä tavaraa: katsojankin on parasta varautua muutamin rukouksin, jos meinaa tästä selvitä. Kotimaassaan kovaan suosioon noussut Incantation on saanut jo maailmanlaajuista mainetta kaikkien aikojen karmeimpana taiwanilaisfilminä.

Incantation yhdistelee sujuvasti klassisia aasialaisten kauhufilmien perinne-elementtejä ja Hollywoodista tuttua found footage -lajityyppiä. Tietty kerronnallinen tuttuus ei haittaa, sillä elokuva on tunnelmaltaan riittävän omaperäinen ja koleudessaan aika pelottavakin. Vaikka väristykset ovat kohdillaan, tarina kulkee välillä kömpelösti laahustaen ja ennen muuta filmi on liian pitkä. Suunta on silti lupaava: ehkäpä ohjaajalta on tulevaisuudessa tulossa jotain vielä hiotumpaa.

Pisteytys: 6/10
 
Pahanhautoja
Ohjannut Hanna Bergholm
Suomi & Ruotsi 2022, 91 min.
Kauhu
Pääosissa: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen
 
 
 
 
 
Pahanhautoja on kauhukertomus täydellisen tyttären paineista. Virheetöntä arkea suorittavan ydinperheen kulisseissa tutisee, kun esikoistytär Tinja (Solalinna) saa kantaakseen liian monta painavaa taakkaa. Tinja hautoo huolistaan valtavan munan, josta kuoriutuva hirviö repii emonsa vereslihalle. Onnellisen perheen kulissit ovat romahduspisteessä.

Suomalaisten kauhuelokuvien joukko on harvalukuinen ja vielä vähemmän on niitä, jotka ovat saaneet osakseen menestystä kotimaassa ja maailmalla. Pahanhautoja on herättänyt huomiota laajalti ja saanut positiivisen vastaanoton. Vaikka kauhu alkaa melko suoraviivaisena symboliikkana, luvassa on yllättävän absurdeja tilanteita ja taitavasti jatkuva pahaenteinen tunnelma. Ilahduttava tulokas!

Pisteytys: 8/10
 
Scream
Ohjannut Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
USA 2022, 114 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette




Puukon terä välähtää Woodsborossa ─ jälleen! Alkuperäisistä surmatöistä (Scream, 1996) elokuvien tapahtuman aikaan kulunut 25 vuotta, joten kohtalokas merkkivuosi kutsuu uuden murhaajan repimään auki vanhoja haavoja. Tällä kertaa veritekojen alkusysäykseen joutuvat Carpenterin sisarukset, joiden salatut perhesuhteet liittyvät jollain mystisellä tavalla alkuperäisiin surmatöihin.

Ilman järjestysnumeroa julkaistu Scream on sarjan viides osa, "sequel tai requel". Filmi on tietyllä tapaa uuden ajan airut. Elokuva on Scream-sarjan ensimmäinen teos, joka on tehty täysin ilman Wes Cravenin myötävaikutusta. Tekijöiden vaihtumisesta huolimatta elokuva säilyttää tutun humoristisen itseironisen otteensa ja murhamysteeri pysyy arvoituksena pitkään. Mitään uutta ja omaperäistä tarinassa ei silti oikeastaan ole. Aivan alkuvuodesta ensi-iltansa saanut puukkohupailu otettiin vastaan pääasiassa positiivisesti, ja niinpä jatko-osa on jo julistettu tulevaksi.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti