maanantai 17. lokakuuta 2022

Kauhukuu IV ─ Creepshow (1982)

I never saw such rotten junk in my life!
 
Vuosi 1982 on tuottanut synkkien iltojen iloksi monta legendaarista elokuvaa. Ällötyksiä kaihtamattomille sopii parhaiten avaruusoliokauhu The Thing (1982), eikä gialloklassikko Tenebre (1982) ole sekään huono vaihtoehto. Hieman leikkimielisempää tunnelmaa loihtii Poltergeist (1982) ja kaikkein turvallisimman, lapsenmielisen Halloween-tunnelman takaa perheleffa E.T. (1982). Päivän elokuvassa sävy on humoristinen, mutta hirvityksiltä ei säästytä!


Creepshow - yöjuttu
Ohjannut George A. Romero
USA 1982, 120 min.
Kauhu, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Hal Holbrook, Leslie Nielsen, Adrienne Barbeau




Stephen Kingin käsikirjoittama Creepshow mukailee vanhojen kauhusarjakuvien juonen kulkua. Elokuvan kehystarinassa pojankoltiainen lukee kauhusarjista, joka kertoo viisi pientä karmivaa tarinaa: kuullaan kuolleen isän haudantakaisesta kostosta, kohdataan epämiellyttäviä oireita aiheuttava avaruuden meteoriitti ja sadistinen miljonäärimurhaaja. Varjoista kömpii esin muinaisaikojen kauhistuttava peto ja lopulta joka nurkan valtaa tulevaisuuden torakkapaniikki!

Kussakin kertomuksessa on jännitteensä, vaikka kokonaisuus jääkin epätasaiseksi. Kovin pelottava elokuva ei ole, sillä humoristisessa tarinassa hehkuvat sarjakuvamaiset värit ja B-tason efektit luovat soveliaan kömpelöä tunnelmaa. Elokuva on tarkoituksellisen pöljä, mutta hupaisia väristyksiä etsivälle se sopii kevyeen nostalgiannälkään. Creepshow menestyi lippuluukuilla mukavasti ja suosion jälkiaalloilla leffa käännettiin oikeastikin sarjakuvamuotoon. Filmi sai sittemmin kaksi jatko-osaa (1987, 2007), joista jälkimmäisessä Romeron ja Kingin kädenjälkeä ei enää näy.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti