keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Memento (2000)

Ohjannut Christopher Nolan
USA 2000, 113 min.
Mysteeri, Trilleri, Rikos
Pääosissa: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano
 
I'm just someone who wanted to make things right.

Lähimuistin menetyksestä kärsivä Leonard Shelby (Pearce) haluaa määrätietoisesti kostaa vaimonsa kuoleman. Vähitellen vaimon murhaajasta paljastuu uusia vihjeitä, eikä niitä saa päästää karkuun. Leonard ottaa maailmaa haltuun mekaanisin muistivälinein: polaroid-kuvin ja viestein, joita hän tatuoi kehoonsa. Ovatko ympärillä häilyvät apulaiset Leonardin puolella vai häntä vastaan?

Pienistä välähdyksistä rakennettu Memento on rakenteeltaan eriskummallinen elokuva. Eri suuntiin ja todellisuuksiin rullaava tarina on vaativa, mutta taitavasti hallittu. Yksi juonilinja kulkee takaperin ja toinen kronologisesti, ja lisäksi kerrontaan sotkeutuvat takaumat ja (vale)muistot. Täyttä totuutta tarinasta tuskin saa useammallakaan katselukerralla, mutta juuri muistojen tulkinnallisuus onkin filmin kiinnostavin teema. Siksi kerronnassa välähtävät epäloogisuudet ovatkin oikeastaan aivan loogisia.

Memento on Christopher Nolanin (1970─) toinen kokopitkä ohjaustyö ja samalla miehen läpimurtoteos. Ohjausurakan lisäksi elokuvan kehuttu, Oscar-ehdokkuudellakin huomioitu käsikirjoitus syntyi Nolanin kynästä. Idean pohjana toimi velimies Jonathan Nolanin lyhytkertomus. Sittemmin Christopher Nolan on niittänyt mainetta Mementon kaltaisilla tarinoilla, joissa piisaa mosaiikkimaisia aikajanoja ja niihin kätkettyjä älypulmia ─ eli täyteläistä apetta ruokkimaan rönsyileviä spekulaatiokeskusteluita, joissa kysytään: mitä tässä elokuvassa oikeastaan tapahtui?

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti