torstai 14. heinäkuuta 2022

Ringu (1998)

Ohjannut Hideo Nakata
Japani 1998, 96 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Nanako Matsushima, Hiroyuki Tanabe
 
Four people died from watching this videotape!
 
Kirotun videonauhan urbaanilegenda naurattaa teinityttöjä, kunnes kauhujuttu osoittautuukin todeksi. Toisen uhrin täti, toimittaja Reiko Asakawa (Matsushima) ryhtyy sinnikkäästi selvittämään nuorten todellista kuolinsyytä. Reiko saa jäljitettyä videokasetin ja ratkoo vähitellen sen paljastamia kuvavihjeitä. Ehtiikö hän katkaista kirouksen ennen kuin kuolo korjaa?

Japanilaiskauhun klassikko luottaa kotimaansa perinteisiin traditioihin, mutta tuo pelottavat kauhuhahmot moderniin VHS- ja lankapuhelinaikaan. (Jos elokuva tehtäisiin nyt, filminauhalla eläneen kummituksen olisi syytä perustaa Tiktok-tili.) Ringun tarina on hieman hölmö, mutta silti juoni on myös jännittävä ja kiinnostava. Tunnelma on aidosti hyytävä, eikä arkajaloiksi itsensä tunnustavien ole syytä uppoutua karmivan mysteerin pyörteisiin ainakaan yksin pimeässä.

Mukavasti menestynyt Ringu on sittemmin saanut kuusi jatko-osaa, joista avausosan maine on kantanut pisimälle. Ringu-sarja on kasvattanut kulttimainetta maailmanlaajuisesti, vaikka "lännessä" taidetaan tuntea parhaiten Hollywood-remake The Ring (2002) jatko-osineen. Joka tapauksessa Ringun myötä alkoi japanilaiskauhun buumi, joka oli voimakkaimmillaan 2000-luvun alussa. Seuraava iso hitti oli Kauna-elokuvasarja, josta Ringun tapaan tehtaillaan jatko-osia edelleen niin Japanissa kuin Yhdysvalloissakin. Suositut sarjat ovat saaneet jo yhden crossover-filminsä Japanissa (Sadako vs. Kayako, 2016), lieköhän pian Hollywood-versiokin tulilla?

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti