lauantai 16. heinäkuuta 2022

The Thin Red Line ─ Veteen piirretty viiva (1998)

Ohjannut Terrence Malick
USA 1998, 170 min.
Sota, Draama, Historia
Pääosissa: Jim Caviezel, Nick Nolte, Sean Penn

This great evil, where's it come from?

Toisen maailmansodan edetessä veriset taistelut leviävät maailman joka kolkkaan. Eräs Yhdysvaltain armeijan kiväärikomppania kuljetetaan luonnonkauniille Gualdalcanalin saarelle taistelemaan japanilaisia vastaan. Alkuasukkaiden pariin karanneet sotilaat palautetaan ruotuun ja haaveilta katkaistaan siivet, sillä helvetti on laskeutunut paratiisiin.

Veteen piirretty viiva oli Terrence Malickin komea paluu elokuvien pariin 20 vuoden jälkeen. Odotukset olivat korkealla ja innokkaista eturivin näyttelijöistä ei ollut pulaa, sillä Malickin varhaisemmat työt ovat syystäkin maineikkaita. Lopputulokseen ei tarvinnut pettyä. Veteen piirretty viiva on ravisteleva sodanvastainen elokuva, jonka luontokuvaus on poikkeuksellisen koskettavaa. Viimeisellä kolmanneksellaan elokuvan tasapaino horjuu, mutta se ei pilaa kokonaisuutta. Alun perin filmin oli määrä olla tuplasti pidempi: jää arvoitukseksi, olisiko superpitkä versio ollut sittenkin paras, vai olisiko tästäkin pitänyt vielä saksia kerrontaa hieman ytimekkäämmäksi.

Taistelun jännitystä ei Malickin koskettavasta draamasta puutu, mutta Veteen piirretty viiva keskittyy ensisijaisesti ihmismielen muutosten tutkimiseen. Elokuva perustuu James Jonesin realistiseen ja omakohtaiseen romaaniin Ohut punainen viiva (1962). Jonesin sotakuvausten pohjalta on tehty pari muutakin elokuvaa, joista nimekkäin on 1950-luvun megahitti Täältä ikuisuuteen (1953). Myös Veteen piirretty viiva oli aikanaan menestys, vaikka se jäikin suosiossa toiseksi vuotensa suurimmalle sotaspektaakkelille Pelastakaa sotamies Ryan (1998). Terrence Malickin runollisempi elokuva keräsi silti seitsemän Oscar-ehdokkuutta ja Berliinissä filmi kruunattiin Kultaisella karhulla.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti