lauantai 30. heinäkuuta 2022

Ta'm e guilass ─ Kirsikan maku (1997)

Ohjannut Abbas Kiarostami
Iran & Ranska 1997, 95 min.
Draama
Pääosissa: Homayoun Ershadi
 
 
You want to give up the taste of cherries?

Herra Badii (Ershadi) ajelee pitkin kaupungin laitamia löytääkseen tuntemattoman hyväntekijän, joka tekisi hänelle viimeisen palveluksen. Badii on päättänyt lopettaa elämänsä ja tarvitsee apua hautaukseensa. Moni vastaantulija kavahtaa ajatusta kuolemasta ja itsemurhasta, eikä Badiin tarjoama rahasummakaan auta. Lopulta avuksi löytyy mies, joka puhuu elämän puolesta.

Kirsikan maku (engl. Taste of Cherry) on rauhallisesti etenevä pitkien otosten draama, joka antaa aikaa ajatuksille. Pitkään tapahtumapaikat ovat karuja, vailla elämää ja toivoa, mutta lopulta maisema herää henkiin. Kamera huomaa puut ja värit, linnut laulavat. Kuivassa kivikossakin on sijaa kauneudelle! Päähenkilön varmalta näyttänyt kohtalo jää sittenkin tulkinnanvaraiseksi. Epäröikö hän? Minkä ratkaisun katsoja tekisi tai millaista lopputulemaa toivoisi?

Oivaltavasti kerrotun elokuvan sanomana on ylistää elämää, vaikka päähenkilön suunnittelemaa ratkaisua ei sinällään moitita. Varsinainen moraalitarina elokuva ei ole, ainoastaan elämän kauneuden puolustuspuhe. Kirsikan maku oli arvostelumenestys ja sen saama maine huipentui Cannesissa voitettuun Kultaiseen palmuun. Abbas Kiarostamin ura jatkui yhä menestyksekkäänä ja palmuehdokkuuksia tuli myöhemmin vielä kolme.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti