tiistai 12. heinäkuuta 2022

Titanic (1997)

Ohjannut James Cameron
USA 1997, 194 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Billy Zane, Gloria Stuart, Bill Baxton

I'm flying, Jack!
 
Joulukuun 1997 kohutuin ensi-ilta oli historiallinen rakkaustarina Titanic, poikkeuksellinen aluevaltaus toimintaelokuvistaan tunnetulle James Cameronille. Teknisesti edistyksellinen elokuva rekonstruoi tarkasti vuonna 1912 uponneen Titanicin miljöön ja tapahtumahistorian todellisia matkustajia myöten. Elokuvan pääosassa on kuitenkin täysin fiktiivinen pari, yläluokkainen Rose (Winslet) ja köyhä Jack (DiCaprio), joiden surumielinen rakkaustarina kietoutuu laivan kohtaloon.
 
Maailman tunnetuin merionnettomuus on koskettava tragedia vailla vertaa. Titanic on innoittanut monia muitakin elokuvantekijöitä, mutta mikään aiempi filmi ei ole nostattanut vastaavaa myrskyä. Titanic ylsi valtaviin katsojaennätyksiin ja pysyi pitkään kaikkien aikojen tuottoisimpana elokuvana, ensimmäisenä miljardiluokan rahasampona. Palkintogaalat toistivat menestystä ja neljästätoista Oscar-ehdokkuudesta elokuva voitti yksitoista (mm. paras elokuva).
 
Titanicin menestys on helppo ymmärtää. Tragediat kiehtovat, ja siksi elokuvan tarkkuus viehättää: miten Titanic upposi ja kuinka se koettiin? Katastrofielokuvaa ja elämää suurempaa romantiikkaa yhdistävä juoni on poikkeuksellisen toimiva ja naseva, vaikka kestoa elokuvalla on päälle kolme tuntia. Titanicin teknisessä puolessa ja näyttävyydessä ei ole moitittavaa, mutta rakkaustarina ja dialogi ovat kiistämättä melko kliseisiä. Titanicin kokoiseen tarinaan toisaalta kuuluukin ylenpalttinen dramaattisuus ja mikäpä teiniromanssi ei oikeassa elämässäkään olisi hellyyttävän siirappinen. Kaikki kyyneleet mahtuvat suuren meren suolaan!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti