lauantai 23. heinäkuuta 2022

Abre los ojos ─ Avaa silmäsi (1997)

Ohjannut Alejandro Amenábar
Espanja, Ranska & Italia 1997, 119 min.
Draama, Mysteeri
Pääosissa: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Fele Martínez

Open your eyes... open your eyes...

Nuorella Césarilla (Noriega) riittää naisia, rahaa ja menestystä. Leikkien aika päättyy auto-onnettomuuteen, jossa Césarin kasvot ruhjoutuvat pahasti. Lääkärit eivät voi palauttaa kultapojan ulkonäköä entiselleen ja miekkonen masentuu, mutta lopulta raha puhuu ja ihme tapahtuu. Uuden elämän saanut César etsii käsiinsä lempimänsä Sofian (Cruz) ja jatkaa elämäänsä, mutta vähitellen tapahtumat kääntyvät outoon suuntaan ja todellisuus hämärtyy.

Avaa silmäsi (engl. Open Your Eyes) on mystinen draama, jossa uni, todellisuus ja eri aikatasot sekoittuvat toisiinsa taidokkaasti. Arvoitus selviää katsojalle vasta lopussa, joten toisella katselukerralla filmi on erilainen elämys. Césarin todellisuuden horjuminen saa trillerimäisiä piirteitä ja jännitys tihenee hyvin loppua kohden. Olemassaoloa, pinnallisuutta ja elämän merkityksellisyyttä tarkastelevan tarinan piirteet ovat vähän hölmöjä, mutta eivät sietämättömän typeriä. Hieman hupsuja ovat henkilötkin: varsinkin päähenkilö on melko rasittava nurisija.

Erinomaisesti menestynyt elokuva oli hitti kotimaassaan ja sai kehuja maailmaltakin. Hollywoodissa tarinasta innostuttiin niin paljon, että oli syytä tehdä uusintafilmatisointi Vanilla Sky (2001). Pääosaan napattiin Tom Cruise ja Penélope Cruz tuli hänen vastinparikseen tekemään tutun roolinsa uudelleen. Uusinta toistaa tarinaa uskollisesti, mutta loppuratkaisu on erilainen ja tunnelma hieman alkuperäisteosta laimeampi. Avaa silmäsi onnistuu hitusen paremmin kaikilla osa-alueilla.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti