maanantai 18. heinäkuuta 2022

Saving Private Ryan ─ Pelastakaa sotamies Ryan (1998)

Ohjannut Steven Spielberg
USA 1998, 169 min.
Sota, Toiminta, Draama
Pääosissa: Tom Hanks, Tom Sizemore, Barry Pepper, Jeremy Davies, Matt Damon

James Francis Ryan of Iowa?

Kapteeni John H. Miller (Hanks) on juuri selvinnyt hengissä Normandian maihinnousun verisestä melskeestä. Tuota pikaa ylemmältä taholta tulee komennus lähteä pelastusretkelle: jonnekin päin Normandian rannikkoa on lähetetty sotilas James Ryan (Damon), jonka kaikki veljet ovat kaatuneet sodan taisteluissa. Viimeinen poika on lähetettävä kotiin äitinsä luokse, jos Miller sotilaineen vain löytää Ryanin ajoissa ja hengissä.

Massiivinen taisteludraama tekee selväksi sen, että rivimiehen näkökulmasta sota on kaoottista ja kuolema taistelukentillä kivuliasta ja turhaa. Sota nähdään silti ensisijaisesti velvollisuutena, joka hoidetaan kunnialla, vaikka äitiä tulisi kuinka ikävä. Sotakuvaus on omaan makuuni turhan sankarillista ja muutamissa hetkissä draama menee yliyrittämiseksi, mutta teknisesti tarina on toteutettu hienosti. Kuvaus, äänet ja leikkaus toimivat, ja taitavasti kerrottua pelastusoperaatiota on helppo heittäytyä seuraamaan jännityksellä.
 
Pelastakaa sotamies Ryan oli ilmestymisvuotensa suurmenestys, joka hävisi katsojaluvuissa ainoastaan avaruusrymistely Armageddonille (1998). Viidellä Oscarilla (mm. ohjaus, leikkaus) palkittu elokuva on saanut kehuja varsinkin realistisilta näyttävistä taistelukohtauksistaan, joista laajimmat nähdään elokuvan alussa ja lopussa. Verta ja sisälmyksiä ei säästellä. Näyttävät taistelukuvaukset ovat innoittaneet myöhempiä sotaelokuvia, joista yksi maininnan arvoinen on Taistelutoverit-sarja (2001), jonka Tom Hanks ja Steven Spielberg tuottivat Pelastakaa sotamies Ryanin innoittamana. Vuonna 1998 ensi-iltansa sai toinenkin sotakuvaus Veteen piirretty viiva (1998), joka on tunnetasolla vaikuttavampi ja rehellisempi. Viihteellisemmän sotatoiminnan ystäville Spielbergin tähtilipun alla kulkeva elokuva on varmasti iskevämpi.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti