keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

The Sweet Hereafter ─ Suloinen ikuisuus (1997)

Ohjannut Atom Egoyan
Kanada 1997, 113 min.
Draama
Pääosissa: Ian Holm, Sarah Polley, Gabrielle Rose, Bruce Greenwood

I was prepared to go all the way.

Pienessä kanadalaisessa kaupungissa tapahtuu karmea onnettomuus. Koulubussi on suistunut tieltä ja kaikki lapset saivat surmansa. Hengissä selvisivät ainoastaan bussikuski (Rose) ja onnettomuuden halvaannuttama teinityttö (Polley). Asianajaja Mitchell Stephens (Holm) saapuu kaupunkiin murheen murtamien vanhempien tueksi, tavoitteenaan saattaa tragedian aiheuttaja vastuuseen. Taustalla kytee Stephensin oma suru, joka vaatii kiihkeästi vastauksia ja selityksiä.

Suloinen ikuisuus on surumielinen draama, jossa on loistava kerronnan kaari. Tarinan pohjana on Russell Banksin samanniminen romaani (1991), johon käsikirjoittaja-ohjaaja Atom Egoyan on lisännyt taitavasti tunnetun kansansadun Hamelnin pillipiiparista. Käsikirjoitus on erinomainen: tunteita ja totuuksia niiden takana kuvataan aidosti ja läheltä. Pakahduttavasta tragediasta ei muodostu halpaa nyyhkyä. Kaiken lisäksi aikatasojen vaihtelu onnistuu ihmeellisen saumattomasti ja selkeästi.

Cannesissa ensi-iltansa saanut elokuva voitti festivaaliyleisön puolelleen. Grand Prizella ja FIPRESCI:lla palkittu teos jatkoi maineen keräämistä kotimantereensa filmijuhlilla, pari Oscar-ehdokkuuttakin tuli. Ajaton ja universaali tarina käsittelee monipuolisesti epäoikeudenmukaisuuksista suurinta, kesken leikkien varastettua lapsuutta. Väkivalta jättää jälkeensä tyhjyyden, joka tuntuu täyttävän koko lohduttoman suuren lumierämaan.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti