torstai 28. heinäkuuta 2022

Lola rennt ─ Juokse Lola! (1998)

Ohjannut Tom Tykwer
Saksa 1998, 80 min.
Trilleri, Rikos, Toiminta
Pääosissa: Franka Potente, Moritz Bleibtreu

Did you run here?

Lola (Potente) saa hätääntyneen puhelun ystävältään Mannilta (Bleibtreu), joka tarvitsee salamannopeasti suuren rahasumman. Lolalla on 20 minuuttia aikaa taikoa kassillinen käteistä, tai rikollisjengin kanssa käy köpelösti! Juokse Lola! (engl. Run Lola Run) näyttää kolme vaihtoehtoista tarinaa, jossa pienet yksityiskohdat muokkaavat lopun aina aivan erilaiseksi.

Energisesti kerrotussa trillerissä tutkitaan perhosvaikutusta, sattumaa ja kohtalon oikkuja. Pienet teot ja aavistukset voivat olla jopa elämän ja kuoleman kysymyksiä. Tarinassa on siten kiinnostavaa syvyyttä, mutta myös räjähtävää vauhtia: kerronnassa käytetään hauskoja kokeellisia keinoja, joiden avulla monien ohikulkevien sivuhahmojen koko elämäntarina nähdään sekunneissa. Mihinkään ei kuitenkaan tuhlata liikaa aikaa, vaan napakkuus hallitaan taitavasti.

Juokse Lola! oli arvostelumenestys ja ilmestymisvuotensa tuottoisin saksalaisfilmi. Toimintasankari Lolaa näyttelevälle Franka Potentelle avautuivat ovet Hollywoodissa ja monilahjakas Tom Tykwer teki niin ikään kansainvälisen läpimurtonsa. Tykwerin viimeisin menestys on ollut tv-sarja Babylon Berlin (2017─), jonka hän on lisäksi tuottanut, käsikirjoittanut ja kaiken päälle säveltänyt sarjan musiikit. Eri lajien hallinta näkyy kutkuttavasti jo tässäkin filmissä, jonka ysäriestetiikka sekoittaa aineksia animaatioista, videopeleistä ja trilleriklassikoista. Melkoiset reivit Berliinin kaduilla!
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti