keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Les roseaux sauvages ─ Villikaislat (1994)

Ohjannut André Téchiné
Ranska 1994, 110 min.
Draama
Pääosissa: Gaël Morel, Stéphane Rideau, Élodie Bouchez
 
I love you because you'll never be my enemy.
 
Eletään 1960-luvun alkua ranskalaisella maaseudulla. Kaukana Algeriassa on käynnissä sota, jonka aiheuttama melankolia ujuttautuu turvalliselle kotiseudulle saakka. Painostavanakin aikana nuoruuden liekki palaa kirkkaana. Nuorukainen François (Morel) ihastuu koulutoveriinsa Sergeen (Rideau), mutta homoseksuaaliset kokeilut jäävät yhteen kertaan. Serge on hullaantunut François'n ystävästä Maïtésta (Bouchez), joka puolestaan rakastaa vain François'ta.

Villikaislat on kiinnostavaan ajankohtaan sijoittuva ajaton tarina, jossa keinutaan aikuisuuden ja teini-iän rajamailla. Elokuvan käännekohdassa Sergen veli menehtyy sodassa: suru, avuttomuus ja tulevaisuuden pelot kietoutuvat muutoinkin kuohuvaan elämänvaiheeseen. Sota vaikuttaa taustalla, vaikka elokuva keskittyykin kolmen nuoren epätoivoisiin rakkaussuhteisiin ja taipuviin tunteisiin. Villikaislat (engl. Wild Reeds) myös käsittelee homoutta ilahduttavan vaivattomasti ja luonnollisesti.

Suurten tunteiden kertomus säilyttää raikkautensa loppuun asti, eikä nuorten kolmiodraamalta vaikuttava suhde vesity saippuaoopperaksi. Aidolta tuntuva tarina on kuvattu tyylikkäällä herkkyydellä.  Villikaislat oli vuotensa César-palkintomenestys ja valittiin maansa Oscar-ehdokkaaksi. Muistot Algerian sodan aikakaudesta taatusti vetosivat ranskalaisyleisöön, mutta filmissä on samaistumispintaa kaikille nuoruuttaan joskus eläneille, ajasta ja paikasta riippumatta.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti