maanantai 14. lokakuuta 2013

Syyskuun elokuvat 2013

Beverly Hills Cop - Beverly Hills kyttä
Ohjannut Martin Brest
USA 1984, 105 min.
Toiminta, Komedia, Rikos
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Lisa Eilbacher
Kasariklassikko Beverly Hills kyttä on jatko-osineen parasta, mitä Eddie Murphy on näyttelijänurallaan tehnyt. Toimintakomedia yhdistää sulavalla tavalla rikollisten jahtaamisen armottomaan huulenheittoon, josta päävastuussa on tietenkin rääväsuinen poliisi Axel Foley (Murphy). Murhamysteeriä ratkova detroitilaiskyttä Foley sotkee kuviot niin Beverly Hillsin poliisien kuin rikollistenkin osalta, 1980-luvun ääniraidan tykitellessä taustalla ikimuistoisia säveliään. Viihdyttävää settiä, jokaisella katselukerralla.
 
1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Beverly Hills Cop II - Beverly Hills kyttä II
Ohjannut Tony Scott
USA 1987, 100 min.
Toiminta, Komedia, Rikos
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton
Axel Foley (Murphy) palaa Beverly Hillsin poliisivoimien avuksi - tai vaivoiksi - ryhtyen avustamaan ystäviään salaperäisen ammuskelutapauksen selvittelyssä. Sarjan toinen osa yltää vauhdissa edeltäjänsä tasolle, lisäten vielä panoksia tarjoilemalla tuplasti enemmän toimintaa, luotisadetta sekä leffasarjan ikimuistoista tunnussävelmää. Ensimmäisen osan tapaan myös Beverly Hills kyttä II on  kelpo lauantai-illan viihdyke ja erinomaista aivojennollausta.

Pisteytys: 7/10

Yes Man
Ohjannut Peyton Reed
USA & Australia 2008, 104 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper

Jos sanoo elämälle kyllä, luvassa on seikkailu. Muutaman mutkan kautta tämän oivaltaa myös entinen ei-mies Carl (Carrey), joka päättää jatkossa vastata kaikkeen myöntävästi. Ajatusleikki on hauska ja idea sinänsä kiva, mutta Yes Man ei onnistu tekemään aiheesta muuta kuin ennalta-arvattavuuden juhlaa. Tälle kliseiselle Hollywood-tuotokselle voi ihan hyvillä mielin siis sanoa ei.

Pisteytys: 3/10

This Must Be The Place
Ohjannut Paolo Sorrentino
Italia, Ranska & Irlanti 2011, 118 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Sean Penn, Frances McDormand, Judd Hirsch, Eve HewsonEntinen rokkitähti Cheyenne (Penn) palaa synnyinseuduilleen New Yorkin juutalaisyhteisöön ja lähtee kostoretkelle kuolleen isänsä puolesta. Hieman erikoiselta vaikuttava elokuva on rauhallinen roadtrip, jossa hukassa oleva Cheyenne etsii itseään ja paikkaansa maailmassa. Lopulta filmin kaava vaikuttaa aika perinteiseltä kasvukertomukselta. Sean Penn tekee hienon roolisuorituksen, Cheyennen hahmo on mainio yhdistelmä tosielämästäkin tuttuja rokkareita: erityisesti mieleen tulee Robert Smith. Kokonaisuutena elokuva ei kuitenkaan valloita. Kauniita maisemia, syviä merkityksiä, mutta jollain oudolla tavalla tässä elokuvassa on kaikkea hieman liikaa. Katselu oli vähän raskasta.

Pisteytys: 6/10

Kung Fu Panda
Ohjannut Mark Osborne & John Stevenson
USA 2008, 90 min.
Animaatio, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina JolieDreamworksin menestysleffa Kung Fu Panda tarjoilee itämaista filosofiaa ja runsasta actionia sisällöltään perinteisen Hollywood-animaation muodossa. Nuudelikojussa työskentelevä panda Po (Black) päätyy sattuman oikusta kouluttautumaan lohikäärmesoturiksi. Po'n kömpelyydestä väsäillään yksipuolisia vitsejä, eikä tarina muutoinkaan säväytä omaperäisyydellään. Filmi viihdyttää kuitenkin ainakin yhden katselukerran ja animaatiokin on toki nättiä.

Pisteytys: 6/10

Pocahontas
Ohjannut Mike Gabriel & Eric Goldberg
USA 1995, 81 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Irene Bedard / Arja Koriseva, Mel Gibson / Santeri Kinnunen, David Ogden Stiers / Veikko HonkanenOscar-palkittu Pocahontas perustuu löyhästi Pocahontas-nimisen intiaanin elämäntarinaan. Intiaanien ja eurooppalaisten valloittajien kohtaamisesta kertova Disney-klassikko viihdytti jo lapsena, vaikkei olekaan koskaan lukeutunut aivan ehdottomiin animaatiosuosikkeihini. Laulut ovat kuitenkin upeita!

Pisteytys: 7/10

David Bowie: Five Years - David Bowien viisi vuotta
Ohjannut Francis Whately
Iso-Britannia 2013, 60 min.
Dokumentti


David Bowien viisi vuotta luo katsauksen nerokkaan monilahjakkuuden Bowien uran viiteen keskeiseen vuoteen, aina Ziggy Stardustista Serious Moonlight -kiertueeseen. Dokumentti valaisee kiinnostavalla ja uudella tavalla Bowieta muusikkona, peilaten tämän uraa myös aikansa ilmiöihin. Kiinnostava ja kohtalaisen onnistunut dokumentti kulttuurihistorian ja populaarimusiikin ystäville, sekä tietysti Bowie-faneille.

Pisteytys: 7/10

Carrie
Ohjannut Brian De Palma
USA 1976, 98 min.
Draama, Kauhu
Pääosissa: Sissy Spacek, Piper Laurie, Sue Snell, William KattStephen Kingin samannimiseen teokseen perustuva Carrie kertoo synkän tarinan koulukiusatusta Carriesta (Spacek), jolla on kauhistuttavia yliluonnollisia kykyjä. Raakana pidetty elokuva oli Suomessakin pitkään esityskiellossa, vaikka niittikin ilmestyessään suosiota. Kauhurainan karmaisevuus perustuu surullisen realistiseen asetelmaan, jota ryyditetään vahvoilla dramaattisilla ratkaisuilla ja yliluonnollisilla kikoilla. Tyhjänpäiväistä säikyttelyä ei elokuvassa ole, mutta ahdistavaa tunnelmaa senkin edestä. Carrien riipaiseva tarina on myös palaamassa valkokankaille syksyllä 2013 Kimberly Peircen ohjaaman uusintaversion myötä.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

The Master - Mestari
Ohjannut Paul Thomas Andersson
USA 2012, 144 min.
Draama
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy AdamsToisen maailmansodan veteraani Freddie Quell (Phoenix) on sodasta kotiuduttuaan hukassa, mutta mahdollinen uusi suunta elämälle löytyy karismaattisen Lancaster Doddin (Hoffman) uskonlahkosta. Näyttelijät ja taidokas roolinrakennus ovat ehdottomasti elokuvan parasta antia. Skientologiaviitteineen myös tarina on kiinnostava, eikä visuaalisuudessakaan ole valittamista. Ainoa heikkous tuntuu olevan filmin pituus, tiivistämisen varaa olisi ollut.

Pisteytys: 8/10

Death Becomes Her - Kuolema pukee häntä
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1992, 104 min.
Komedia
Pääosissa: Bruce Willis, Meryl Streep, Goldie HawnKuolema pukee häntä on hersyvää mustaa huumoria, oivaltavaa piikittelyä ja kertakaikkisen onnistuneita näyttelijävalintoja. Kahden keskenään kilpailevan, ikuista nuoruutta ja kauneutta tavoittelevan naisen kissatappelua ei pysäytä edes kuolema. Leffa on myös aikanaan palkittu parhaiden erikoistehosteiden Oscarilla.

Pisteytys: 7/10

The Emperor's New Groove - Keisarin uudet kuviot
Ohjannut Mark Dindal
USA 2000, 78 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: David Spade, John Goodman, Eartha KittLoputtoman itsekäs keisari Kuzco (Spade) muuttuu taikajuoman vaikutuksesta laamaksi. Seikkailut eläinhahmossa opettavat Kuzcolle kullanarvoisia asioita elämästä ja ystävyydestä. Yllätyksetöntä juonta paikkaillaan runsaalla vitsitykityksellä, joka ilmeisesti toimii toisille - minua laamakohellus ei naurattanut kertaakaan. Disney-animaatioiden kehnointa kastia, jota ei viitsi katsoa toiste.

Pisteytys: 3/10

Meet the Fokkens - Punaisten lyhtyjen kaksoset
Ohjannut Gabrielle Provaas & Rob Schröder
Hollanti 2011, 80 min.
Dokumentti

Fokkensin kaksoset Louise ja Martine ovat amsterdamilaisia prostituoituja, maailman vanhimman ammatin veteraaneja. Sisarukset ovat perustaneet alan ensimmäisen ammattiliiton, saaneet lapsia, taiteilleet ja viettäneet muutoinkin tapahtumarikasta elämää. Identtisten kaksosten tarina herättää runsaasti ajatuksia ihmisarvosta, prostituution harjoittamisesta, ihmiskohtaloista ja ylipäätään onnellisuudesta. Dokumentista jää hämmentynyt olo, mutta myös hyvä mieli. Louise ja Martine ovat mahtavia.

Pisteytys: 7/10

Spring Breakers
Ohjannut Harmony Korine
USA 2012, 94 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, James Franco
Spring Breakers on vaikuttava, yllättävä, hämmentävä, ironisuudessaan huvittava ja 2010-luvun kuvailussaan karmaisevan onnistunut elokuva. Neljän nuoren opiskelijatytön spring break -lomailusekoilu karkaa elokuvassa käsistä, todellisuus hämärtyy onnellisuutta ja oikeaa elämää etsittäessä. Spring Breakers naurattaa, ällöttää ja huolestuttaa. Moraalinsa hukanneet nuoret ovat hahmoina onnistuneita: kovan kuoren alta kumpuava epävarmuus liikuttaa, sillä piukoissa vaatteissa poseeraavat teiniunelmat ovat kuitenkin vain oman kulttuurinsa tuotteita. This is the fuckin' American dream indeed.

Pisteytys: 9/10

Coco avant Chanel
Ohjannut Anne Fontane
Ranska & Belgia 2009, 105 min.
Draama
Pääosissa: Audrey Tautou, Marie Gillain, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola
Coco avant Chanel on viehättävä henkilökuvaus Gabrielle "Coco" Chanelin (Tautou) elämänvaiheista ennen Chanelin muoti-imperiumin loistovuosia. Audrey Tautou sopii hienovaraiseen kerrontaan loistavasti. Elokuva ei ole kovin ikimuistoinen, mutta kuitenkin kiva biografia kauniissa 1900-luvun alkupuolen miljöössä.

Pisteytys: 7/10

The Buddy Holly Story
Ohjannut Steve Rash
USA 1978, 114 min.
Draama
Pääosissa: Gary Busey, Don Stroud, Charles Martin Smith, Conrad Janis

Muusikkolegenda Buddy Hollyn (Busey) tarinan kertova The Buddy Holly Story on kiinnostava biografia Hollyn lyhyeksi jääneen uran nopeasta nousukiidosta. Elokuva sisältää runsaasti Buddy Hollyn & The Cricketsien musiikkia, joka on ilahduttavaa erityisesti kaltaiselleni Buddy-fanille. Filmiä voi suositella myös viehättävää 1950-luvun fiilistelyä kaipaaville, sitäkin on tarjolla varsin monipuolisesti.

Pisteytys: 7/10

The Kids Are All Right
Ohjannut Lisa Cholodenko
USA 2010, 106 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh HutchersonUseita Oscar-ehdokkuuksia kahminut The Kids Are All Right on keskivertoa parempaa ja ajassaan kiinni olevaa perhedraamaa. Elokuvassa perhesuhteet joutuvat koetukselle, kun Nicin (Bening) ja Julesin (Moore) lapset haluavat yllättäen löytää biologisen isänsä (Ruffalo). Lämminhenkisessä komediassa hahmoja kehitellään onnistuneesti. Amerikkalaisen unelman päivittäminen sen sijaan tuntuu vähän liian väkinäiseltä, vaikka idea ei olekaan huono.

Pisteytys: 7/10

Food Inc.
Ohjannut Robert Kenner
USA 2008, 94 min.
Dokumentti

Food Inc. on erinomainen dokumentti ruoantuotannon ongelmakohdista. Paljon jää vielä käsittelemättäkin ja toki näkökulma keskittyy pitkälti Yhdysvaltoihin, mutta tässäkin on jo paljon asiaa. Dokumentti tärkeästä aiheesta, kannattaa ehdottomasti katsoa - mutta mieluusti ilman leffanaposteltavia.

Pisteytys: 8/10

Earthlings
Ohjannut Shaun Monson
USA 2005, 95 min.
Dokumentti
Pääosissa: Joaquin Phoenix (kertojaääni)
Olen itse asiassa katsonut Earthlingsin aikoja sitten, mutta koska tämän dokumentin katselu oli elämäni ehdottomasti tuskaisin elokuvissa viettämäni puolitoistatuntinen, en aio katsoa sitä toiste. Mutta siitä on tärkeää kirjoittaa, ja sopiva kohta tuntuu olevan tässä edellisen arvostelun yhteydessä. Earthlings on Food Inc.:n tapaan rajattu kuvaus, mutta silti toimiva. Dokumentissa kuvataan, kuinka ihmiset pahimmillaan kohtelevat lemmikkejä, tuotantoeläimiä ja hupikäyttöön valjastettuja eläinparkoja. Katselu on yhtä tuskaa, mutta tärkeää juuri siksi.

Pisteytys: 8/10

Taking Woodstock
Ohjannut Ang Lee
USA 2009, 120 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Demetri Martin, Henry Goodman, Imelda Staunton
Ang Leen Taking Woodstock on tositapahtumiin perustuva hyväntuulinen filmi, jossa seurataan Woodstockin järjestelysähellystä ja legendaarista festarimenoa. Elokuvassa vanhempiensa motellissa työskentelevä Elliot (Martin) tarjoaa vanhempiensa tiluksia festarijärjestäjien käyttöön ja kokee huikeita hetkiä festivaalin pyörteissä. Hauskaa 1960-luvun fiilistelyä, kliseistä hippisekoilua ja hyvää musiikkia.

Pisteytys: 7/10

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain - Amélie
Ohjannut Jean-Pierre Jeunet
Ranska & Saksa 2001, 122 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Sergei Merlin
Jean-Pierre Jeunetin täydellisen onnellisuuden, erinomaisten kepposten ja fantasiaelementeillä ryyditetyn rakkauden elokuva Amélie on niin ihana, että melkein ällöttää. Nimikkohenkilöä näyttelevä Audrey Tautou on niin ikään sympaattinen, ja samaa sarjaa ovat kummallisuuksissaan myös kaikki elokuvan muut hykerryttävän omalaatuiset hahmot. Visuaalinen maailma viehättää.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti