perjantai 1. marraskuuta 2013

Captains Courageous - Meren urhoja (1937)

Ohjannut Victor Fleming
USA 1937, 115 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Freddie Bartholomew, Spencer Tracy, Lionel Barrymore, Melvyn Douglas

You be the best fisherman ever lived.
Rudyard Kiplingin samannimiseen seikkailukirjaan perustuva Meren urhoja on liikuttava klassikkoseikkailu ja kasvutarina, jossa rehellisyys ja ahkeruus palkitaan. Piloille hemmoteltu ja koppava Harvey-poika (Bartholomew) putoaa risteilyalukselta mereen, päätyen elämänsä suurimpaan seikkailuun. Kalastaja-alukseen pelastettu Harvey ei pääsekään heti maihin, vaan joutuu ansaitsemaan paikkansa aluksella töitä tehden. Opettavaisen matkan aikana kalastaja Manuel (Tracy) osoittaa poikaa kohtaan isällistä rakkautta, jollaista Harvey ei ole koskaan saanut kokea.

Elokuvan teemana on uuteen ympäristöön joutuva nuorukainen, jonka moraalikäsityksissä olisi parantamisen varaa. Rehellisen työnteon kautta Harvey oppii, mikä elämässä todella on arvokasta. Aihepiiri kytkeytyy myös aikaansa, modernin ihmisen haluun etsiä paikkaansa muuttuvassa maailmassa. Kaukana kaupungin melskeestä, avomerellä elämä on yksinkertaista ja onnellista, ja rehellinen fyysinen työ takaa parhaimman tyydytyksen. Myös tiettyjä yhtäläisyyksiä aikakauden Yhdysvaltoihin on tavoitettavissa, eritoten rahan ja työnteon tematiikan saralla. Alkuperäisteosta lukematta on vaikeaa verrata elokuvaversion tulkintaa Kiplingin 40 vuotta aiemmin kirjoittaman teoksen sävyihin. Erityisesti lastenkulttuurin näkökulmasta vertailu olisi kiinnostavaa: 1900-luvun aikana lastenkirjallisuutta sävyttivät viattomat seikkailukertomukset, jonka kaanoniin myös Kipligin teos vaikuttaisi sopivan.

Meren urhoja onkin myös ensimmäinen 1001-listan elokuva, joka tuntuu lapsiyleisölle suunnatulta, tai niin kutsutulta koko perheen elokuvalta. Jännittävä sekä koskettava elokuva pitää hyvin otteessaan ja sen aihepiiri on kiinnostava edelleen. Vaikka tarina ei olekaan kovin yllätyksellinen, se kerrotaan hyvin. Osansa on toki myös upeilla roolisuorituksilla, joista eritoten aikansa lapsitähti Freddie Bartholomew selviää kunnialla. Manuelia näytellyt Spencer Tracy voitti myös tunteikkaasta vedostaan Oscar-pystin. Harveyn kasvutarinan seuraaminen tempaa mukaansa, eikä tarinan opetuksia tai vahvoja moraaliteemoja alleviivata liiaksi. Suositeltavaa katsottavaa, myös nykypäivän lapsiyleisöille.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti