perjantai 29. marraskuuta 2013

Grand Illusion - Suuri illuusio (1937)

Ohjannut Jean Renoir
Ranska 1937, 114 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Jean Gabin, Erich von Stroheim, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Marcel Dalio

Neither you nor I can stop the march of time...
Jean Renoirin Suuri illuusio on kaunis sodanvastainen elokuva, ylistyslaulu pasifismin ja ihmiselämän arvokkuuden puolesta. Renoirin omien sotakokemusten pohjalta syntynyt elokuva kertoo ranskalaisista sotilaista saksalaisten vankileirillä. Saksalainen komentaja von Rauffenstein (von Stroheim) ja ranskalainen vanki, upseeri de Boeldieu (Gabin) ovat sodan vuoksi eri puolille joutuneita aatelisia. Aristokraatteja yhdistää muisto iäksi kadonneesta vanhasta Euroopasta. Jalot aatteet katoavat sodan mielettömyyteen, mutta toverihenki ei häviä - jokaisessa paatuneessakin taistelijassa on jäljellä hiven inhimillisyyttä.

Elokuvan idea on nerokas: yksinkertaisen asetelman kautta Suuri illusio kuvaa uskomattoman monia, laajoja teemoja. Keskeiseen asemaa nousevat erilaiset rajanvedot: vapaus ja vankeus, vanha ja uusi maailma, erilaiset säädyt... Toisaalta rajoja myös ylitetään: vihollinenkin voi olla ystävä. Elokuva kyseenalaistaa rajanvedot, yhteiskunnan luomat tiukat normit ja samalla myös parjaa sodan rakentamaa hullua todellisuutta, joka pakottaa ihmiset sotimaan toisiaan vastaan.

Vastoin Renoirin toiveita, Suuri illuusio ei onnistunut estämään suursodan kauhujen toisintoa. Elokuva kiellettiin Saksassa välittömästi ja toinen maailmansota syttyi väistämättä pari vuotta myöhemmin. Vaikka Renoirin luomus on kieltämättä mestarillinen, näin ensimmäisellä katselukerralla Suuri illuusio ei tuottanut ihan täydellistä mindblow-elämystä. Tässä elokuvassa on kuitenkin paljon nähtävää ja pohdiskeltavaa, useamman katselun jälkeen filmi on taatusti upeampi elämys.

Pisteytys:
9/10

2 kommenttia:

  1. Itsellenikään ei kolahtanut ensimmäisen katselukerran kautta täysillä, mutta seuraava räjäytti jo potin. Eli toinen kerta toden sanoo... ehkä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon näin! Elokuvan teemat tuntuvat niin suurilta, ettei ensimmäisellä katselukerralla ehdi edes käsittää kaikkea.

      Poista