lauantai 30. lokakuuta 2021

8 x Halloween: osa VIII (Kauhuvuosi 2021)

End this black sabbath. By the blood of cavalry, I command it!
 
Hilpeää halloweenia ja hykerryttävää kekriaikaa! Vuoden haaste saapuu päätökseensä kolmen uuden filmin myötä. Kuten viime vuosi, on tämäkin elokuvavuosi ollut sangen niukka ja kiehtovat uutuudet kiven alla. Näiden hieman viileäksi jättäneiden kauhutarinoiden voimin yskähtelin kuitenkin pienen 2021-katsauksen ilmoille.

Werewolves Within
Ohjannut Josh Ruben
USA 2021, 97 min.
Komedia, Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Sam Richardson, Milana Vayntrub




Ystävällinen metsänvartija Finn (Richardson) saa pestin pienestä Beaverfieldin kylästä. Torailevat naapurit paljastuvat toinen toistaan kummallisemmiksi tyypeiksi ja äkkiarvaamatta kyläläisiä riepoo outo murhamysteeri. Syyllinen lienee ihmissusi, mutta kuka seudun asukkaista on hirviö?

Murhamysteeri perustuu samannimiseen videopeliin (2016) ja leikin idea on tuttu jo Mafioso-seurapelistä. Elokuvassa on myös samaa henkeä kuin rikoskomediassa Veitset esiin (2019). Werewolves Within ei kuitenkaan yllä edellämainittujen tasolle. Typerryttävintä on kulunut huumori, eivätkä hahmotkaan ole järin valovoimaisia. Leffa on kuitenkin kivan näköinen ja tarinassa on pienet onnistumisen hetkensä ─ mikäpä jottei filmille voisi antaa mahdollisuuden, jos ei ole kyllästynyt nykyajan jenkkikomedian maneereihin. Minulle mokoma ei enää oikein uppoa.

Pisteytys: 4/10

Malignant
Ohjannut James Wan
USA & Kiina 2021, 111 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young



 
Madisonin (Wallis) elämä menee uusiksi, kun hänen miehensä murhataan oudolla tavalla. Vähitellen erikoiset murhaunet sekoittuvat todellisuuteen ja painajaisesta tulee yhä henkilökohtaisempaa. Karmiva puukottaja tuntuu olevan tietoinen Madisonin menneisyydestä, jota hän itse ei muista.

Kauhuohjaaja James Wanin uusi alkuperäistuotanto on kunnianosoitus ohjaajan nuoruudenidoleille. Giallo-elokuvien ja slashereiden kuvastolla hekumoiva Malignant on pastissi, josta puuttuu kunnollinen omaperäisyys. Filmi on kyllä esikuvilleen uskollinen, sillä veri roiskuu ja juoni on pöljä. Kömpelö dialogi ja rytmitys tekevät elokuvan katselusta kiusallista, vaikka hetkittäin tarina viihdyttääkin hölmöydestä huolimatta.

Pisteytys: 4/10

The Conjuring: The Devil Made Me Do It -
Kirottu 3: Paholaisen vallassa
Ohjannut Michael Chaves
USA & Iso-Britannia 2021, 112 min.
Kauhu
Pääosissa: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O'Connor
 


Ed (Wilson) ja Lorraine (Farmiga) jatkavat jälleen tutkimuksiaan paranormaaleiden ilmiöiden parissa. Tällä kertaa manalasta kaivautuu esille mystinen noituustapaus, jonka vuoksi kunnollinen nuorukainen Arne (O'Connor) tulee riivatuksi ja joutuu tuota pikaa syytetyksi murhasta. Warrenin pariskunnan tehtävänä on tehdä pahuudesta loppu ja etsiä todisteita Arnen tueksi.

Jännittävästi alkava Kirottu 3 jatkaa menestynyttä kauhusarjaa yllättävän onnistuneesti. Ensimmäinen Kirottu (2013) oli erinomainen avaus, toinen osa (2016) taas jäi siitä pahasti jälkeen. (Olikohan se tosiaan niin huono? Täytynee antaa filmille joskus uusi tilaisuus.) Päätarinansa ohella sarja on kasvanut monilla spinoffeilla (esim. Annabelle, 2014). Tämän osan vahvuutena on näyttävä miljöö ja onnistuneet roolisuoritukset. Heikkous kuitenkin on rönsyävä juoni, joka kaipaisi tiivistämistä ja täsmentämistä.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti