tiistai 2. marraskuuta 2021

Lokakuun elokuvat 2021

Black Widow
Ohjannut Cate Shortland
USA 2021, 134 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour, Rachel Weisz



Natasha Romanoff (Johansson) on pakojalalla Civil Warin (2016) tapahtumien jälkeen. Piileskellessään Natasha tulee löytäneeksi ainoan perheen, joka hänellä koskaan on ollut. Black Widow on mukavaa ja nasevaa toimintaviihdettä. Hupina leffa toimii oivasti, mutta kovinkaan syvälle hahmojen sielunelämään ei päästä. Leffaa parantaisi, jos perheteemaan olisi syvennytty enemmän tai se olisi jätetty pienempään rooliin, nyt jäädään välimallin kädenlämpöiseen ratkaisuun. Florence Pughin Yelena-hahmo on lupaava tuttavuus, ja hänet oletettavasti nähdään Marvel-seikkailuissa jatkossakin.

Pisteytys: 7/10

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat
Ohjannut Jay Roach
Kanada & USA 2019, 109 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie




Juuri ennen vuoden 2017 #metoo-vyöryä Foxilla paljastui hyväksikäyttöskandaali. Tapausta käsittelevä elokuva on aiheeltaan tärkeä ja osoittaa pintapuolisesti vaikenemisen kulttuurin. Bombshell on teknisesti monin tavoin onnistunut (esim. Oscar-palkitut maskeeraukset), mutta teema jää ärsyttävän pinnalliseksi. Miesvaltainen tekijäkaarti ei tunnu ymmärtävän aihetta tarpeeksi: miksi hyväksikäyttökohtauksessa zoomataan jälleen kerran naisen riisuutumista? Miksi misogynistimiesten sijaan enemmän ruutuaikaa saavat kähmivää ukkoa puolustavat naiset? Enpä olisi kyllä itsekään asiaa ajatellut, jos olisin nähnyt leffan ensi-iltavuonnaan. Tänä vuonna lukemani Anu Silfverbergin esseeteos Sinut on nähty (2020) avasi silmäni uudella tavalla elokuvien mieskatseelle, ja voi pojat, että se avarsi tapaani katsoa elokuvia. Parempia #metoo-elokuvia odotellessa.

Pisteytys: 3/10

Eddie the Eagle
Ohjannut Dexter Fletcher
Iso-Britannia, Saksa & USA 2016, 106 min.
Biografia, Draama, Komedia
Pääosissa: Taron Egerton, Hugh Jackman




Sympaattinen biografia kertoo Eddie Edwardsista (Egerton), jonka suurena unelmana on tulla olympiaurheilijaksi. Lopulta lajiksi valikoituu mäkihyppy, jossa briteillä ei ole ollut edustusta sitten 1920-luvun. Calgaryn vuoden 1988 kisojen ympärille keskittyvä hyväntuulinen leffa kuvaa aikaa, jolloin Nykäsen Matti oli vielä hyppyreiden kuningas ─ mutta omanlaisensa menestys tuli periksiantamattomasta Eddie-kotkastakin.

Pisteytys: 7/10

Huuto tuuleen
Ohjannut Katja Gauriloff
Suomi 2007, 56 min.
Dokumentti





Katja Gauriloffin esikoisdokumentti seuraa Sevettijärven pienen kolttayhteisön elämää 2000-luvulla. Oman kulttuurin säilyttäminen on kovan työn takana, mutta yhteisöllisyys kantaa. Mielenkiintoinen, mutta vielä hieman hämärästi tarkentuva katsaus pohjustaa Gauriloffin tunnetumpaa dokkaria Kuun metsän Kaisa (2016).

Pisteytys: 6/10

Trick 'r Treat
Ohjannut Michael Dougherty
USA 2007, 82 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker




Eräässä pikkukaupungissa meno äityy hirveäksi halloweenin koittaessa. Kauhukliseillä ilakoiva Trick 'r Treat on sopivan omaperäinen, mutta ei kuitenkaan järin mieleenpainuva elokuva. Synkkä kauhukomedia välttää kerran katsottavaksi sesonkiin sopivana tunnelmapalana. Estetiikka on ainakin kohdillaan! Mukavan suosion saaneelle elokuvalle kaavailtiin aikanaan jatkoa, mutta suunnitelma on tainnut hautautua tekijöiden pöytälaatikoiden perukoille.

Pisteytys: 5/10

The Doors
Ohjannut Oliver Stone
USA & Ranska 1991, 140 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan




Jim Morrison -biografia sijoittuu The Doorsin menestysvuosiin. Elokuvan nimestä huolimatta muu yhtye jää sivurooliin, mutta loistomusaa saadaan toki kuulla. Val Kilmer tekee omistautuneen roolisuorituksen pääosassa ja laulaakin kuin Jim konsanaan. Seksiä, huumeita ja rokkenrollia kuvaava leffa keskittyy liikaa rokkareiden sekoiluun, vaikka samalla pitääkin kuvastonsa hyvin salonkikelpoisena.

Pisteytys: 6/10

Matador
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 1986, 110 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Antonio Banderas, Assumpta Serna, Nacho Martínez



Matador kiehauttaa mehevän tulisen suhdesopan ja murhamysteerin Pedro Almodóvarin tapaan: pelinappuloina ovat nuori ja naiivi Angel (Banderas) sekä murhista kiihottuva outo kaksikko, asianajaja María (Serna) ja ex-härkätaistelija Diego (Martínez). Tarina tarkastelee tukahdutettua seksuaalisuutta, uskontoa ja kärsimystä. Musta huumori keventää rajua kuvastoa osuvasti.

Pisteytys: 7/10

"A" gai wak - Lohikäärmeet merellä
Ohjannut Jackie Chan & Sammo Kam-Bo Hung
Hongkong 1983, 105 min.
Toiminta, Komedia
Pääosissa: Jackie Chan, Sammo Kam-Bo Hung, Biao Yuen




Jackie Chanin tähdittämässä toimintakomediassa seurataan rannikkovartioston poikia merirosvojen jäljillä. Menevää mäiskettä ja läiskettä! Jackie Chan tuli 1980-luvulla tunnetuksi taistelulajeja ja slapstickia yhdistelevistä elokuvistaan: tässä leffassa viitataaan hauskasti Harold Lloydin kuuluisaan kellokohtaukseen elokuvassa Safety Last! (1923). Lohikäärmeet merellä (engl. Project A) menestyi sen verran oivasti, että filmi sai jatko-osan Iskuryhmä A (1987).

Pisteytys: 7/10

Monkey Business - Neljä nolattua neroa
Ohjannut Norman Z. McLeod
USA 1931, 77 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx



Marx-veljesten kolmas elokuva on koomikoiden filmeistä ensimmäinen, joka oli suoraan valkokankaalle käsikirjoitettu teos. Eipä tässäkään elokuvassa kovin merkittävää juonta ole, mutta jonkinlainen kehys anarkistiselle sekoilulle on laadittu. Tällä kertaa nelikon kohellusareenana toimii laiva, jossa velikullat ovat salamatkustajina. Verbaaliakrobatia vääntyy moneksi!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti