lauantai 6. marraskuuta 2021

'A' gai wak 2 ─ Iskuryhmä A (1987)

Ohjannut Jackie Chan
Hongkong 1987, 101 min.
Toiminta, Komedia, Rikos
Pääosissa: Jackie Chan, Maggie Cheung, Bill Tung

Nice people do not become cops.

Jackie Chanin toimintakomedia Lohikäärmeet merillä (1983) esitteli merivoimien luutnantti Dragon Man (Chan), joka sai vastaansa liudan merirosvoja. Elokuvan jatko-osa Iskuryhmä A (engl. Project A Part 2) aloittaa tarinansa pikakelaamalla ekan leffan vauhdikkaimmat käänteet. Siksi ei suuremmin haittaa, vaikka ensiosa olisikin jäänyt välistä, eikä juoni muutenkaan ole näissä elokuvissa kovin tärkeässä roolissa. Sen verran kuitenkin kerrottakoot, että tässä elokuvassa mestarillinen mäiskijä Dragon Ma siirtyy poliisivoimien palvelukseen ja saa vastaansa korruptioskandaalin.
 
Iskuryhmä A on hilpeän menevää toimintaa, jossa paukut ovat vielä edeltäjäänsäkin suuremmat. Näyttävät stuntit ja taistelukohtaukset saavat lisärytmiä Hollywood-klassikoihin viittailevasta slapstickista: eräs massiivinen kohelluskohtaus on silmänisku Buster Keatonin vastaavaan stunttiin elokuvassa Laivakalle nuorempi (1928). Komedian ja toiminnan yhdistelmä toimii yllättävän mainiosti, vaikka tarinan tarkoituksellinen hölmöys ei taatusti vetoa ihan keneen tahansa.
 
Jackie Chan (1954─) nousi 1980-luvulla suureen suosioon Iskuryhmä A:n kaltaisten vauhdikkaiden toimintakomedioiden ansiosta. Tämäkin elokuva menestyi hyvin ja teki lippuluukulla jopa hieman paremman tuloksen kuin esiosansa. Suosiolle on syynsä, sillä Chan pistää itsensä likoon sataprosenttisesti, oli sitten kyse akrobatiasta, stunteista tai ilvehtimisestä. Seikkaa alleviivataan vielä leffan lopuksi, jossa nähdään kooste kuvauksissa sattuneista kömmähdyksistä. Vauhtikallen tie vei 1990-luvulla Honkongista Hollywoodiin, jossa ura jatkuu edelleen. Synnyinmaassaan Hongkongissa Chan tosin ei enää nykypäivänä nauti järin suurta suosiota demokratianvastaisten tölväisyidensä johdosta. Se siitä pahuutta vastaan taistelevasta sankarista!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti