torstai 4. marraskuuta 2021

Terminator 2: Judgment Day ─ Terminator 2 - Tuomion päivä (1991)

Ohjannut James Cameron
USA 1991, 137 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Edward Furlong, Linda Hamilton, Robert Patrick

Hasta la vista, baby.

On kulunut yksitoista vuotta siitä, kun tulevaisuudesta lähetetty kyborgi yritti surmata Sarah Connorin (Hamilton). Eletään vuotta 1995 ja Los Angelesin sivukujilla salamat lyövät jälleen: tällä kertaa tulevaisuuden taistelukentiltä saapuu kaksi terminaattoria, joista toinen pyrkii tappamaan Connorin pojan Johnin (Furlong), tulevaisuuden vastarintaliikkeen johtajan. Ihmiskunnan tuomiopäivän lähestyessä Sarah, John ja heitä suojeleva T101-terminaattori (Schwarzenegger) tekevät kaikkensa estääkseen koneiden ylivallan, vaikka se vaatiikin suuria uhrauksia.

Terminator 2 on jykevää toimintaa, jossa isoja paukkuja ei suotta säästellä. Ensimmäisen Terminatorin (1984) tapaan tarina on hyvä, vaikka tässä filmissä vauhdikas toiminta on vielä edeltäjäänsäkin isommassa roolissa. Synkkä dystopia siintää kuitenkin kohtalokkaasti horisontissa ja eettisiä valintoja on tehtävä sähäkän toiminnan keskellä. Olin aiemmin ajatellut tämän kakkososan olevan James Cameronin Terminaattori-kaksikosta vahvempi, mutta enää en olekaan aivan samaa mieltä. Elokuvat ovat tasavahvoja, sopivan samanlaisia, mutta hieman eri ajan tuotteita.

Neljällä Oscarilla (mm. erikoistehosteet, maskeeraus) palkittu elokuva pärjäsi eritoten teknisten palkintojen kategorioissa. Terminator 2 on palkintonsa ansainnut, sillä terminaattoreiden muodonmuutokset on toteutettu näyttävästi perinteisemmillä maskeerauksilla ja uudella CGI-teknologialla. Elokuvan suosio ei jäänyt ainoastaan palkintogaaloihin, vaan odotettu jatko-osa kohosi koko vuoden tuottoisimmaksi elokuvaksi maailmanlaajuisesti. Hauskaa sinänsä, että Suomessa Terminator 2 hävisi katsojaluvuissa uusimmalle Turhapuro-leffalle.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti