lauantai 2. joulukuuta 2023

2. luukku: 100 vuotta sitten (Turvallisuus viimeiseksi, 1923)

Young man, don't you know you might fall and get hurt?

Elokuva-aikakone lähtee satavuotiselle matkalleen vuodesta 1923, jolloin charleston-tanssi aloitti iloisen maailmanvalloituksensa. Maailmansodan päättymisestä oli kulunut viisi vuotta, joten riemua todella kaivattiin! Sodan haavojen paikkailu ei sentään ollut pelkkää iloa, ja erityisen huolestuttava tilanne oli hyperinflaatioon ajautuneessa Saksassa. Synkät voimat nousevat epävakaina aikoina: marraskuussa Hitler natseineen yritti jo kaapata vallan Baijerissa.

Horisontin tummista pilvistä huolimatta päivän elokuva on tukevasti viihteen kannalla. Mykkätähti Harold Lloydin komediaklassikon ohella satavuotisjuhlaa viettävät tänä vuonna muutkin kulttuurimonumentit ─ Tukholman kaupungintalo, Time-lehti ja Salpausselän kisat. Toivottavasti juhlavuosi on ollut riemuisa!
 

Safety Last! - Turvallisuus viimeiseksi
Ohjannut Fred C. Newmeyer & Sam Taylor
USA 1923, 74 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Harold Lloyd, Mildred Davis
 
 
 
 
Nuorukainen nimeltä Harold (Lloyd) lähtee isoon kaupunkiin luomaan menestyksekästä uraa, mutta päätyy kangaskaupan puotipuksuksi. Harold olisi kylläkin isompien tienestien tarpeessa, sillä hänen heilansa (Davis) olettaa rakkaansa työskentelevän vähintään johtajana. Soppa on valmis, kun neitokainen tulee yllätysvierailulle kaupunkiin. Näytäpäs työpaikkasi, rakas!

Turvallisuus viimeiseksi (suomeksi myös Tuhannen dollarin nousukas) on yksi Harold Lloydin ikimuistoisimpia elokuvia. Kuuluisa kellostaroikkumiskohtaus on jättänyt lähtemättömän jälkensä elokuvahistoriaan ja sitä on imitoitu moneen kertaan. Elokuva kannattaa toki nähdä muutenkin kuin vain yhden ikonisen kohtauksen takia, sillä rytmikäs tarina on täynnä hauskoja kommelluksia ja henkeäsalpaavia stuntteja. Suurkaupungin pilvenpiirtäjistä ja ihmisvilinästä otetaan kaikki irti.

Tuottoisa hittikomedia veti katsojia teattereihin ja kohotti Harold Lloydin mainetta tuntuvasti. Vuosikymmenen kuluessa Lloydista tuli yksi valkokankaiden ykköstähdistä, jonka tähtitieteelliset tienestit takasivat makean elämän Beverly Hillsin kauniissa maisemissa. Huhtikuussa ensi-iltansa saanut Turvallisuus viimeiseksi vastasi yleisöjen hupitarpeen lisäksi romantiikannälkään, sillä Lloydin elokuvien vakiokasvo Mildred Davis oli avioitunut Lloydin kanssa saman vuoden helmikuussa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti