perjantai 1. joulukuuta 2023

1. luukku: Joulukokoelma

Voi mavonsilmä!

Perinteikäs elokuvajoulukalenteri vie jälleen tasavuosien filmiklassikoiden äärelle! Huomenna lähdetään vuoteen 1923, mutta sitä ennen ensimmäinen luukku johdattelee tuttuun tapaan jouluelokuvien maagiseen maailmaan. Blogiarkistosta löytyykin jo melkoinen liuta tasavuosikkaita sesonkielokuvia täyttämään monia mieltymyksiä:

Jos uskot Napapiirin Cola-pukkiin ja lahjapaperien rapinaan, oivia valintoja ovat Joulutarina (1983) ja Elf (2003). Pörröistä joululämpöä, takkatulen räiskettä ja mistelinoksia etsiville sopivat Mikin jouluaatto (1983), Muppettien joulu (1993) sekä Rakkautta vain (2003). Vaihtoehtoisen jouluviihteen ystävillekin on kattaus tarjolla: Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), Painajainen ennen joulua (1993) sekä Paha pukki (2003) ravistelevat jouluperinteitä. Mutta jos mieluiten skippaat koko joulun ja ajatukset ovat jo uudenvuoden juhlahumussa, sopii kuukauden elokuvailtoihin vaikkapa vuodenvaihteeseen sijoittuva Vahakabinetin arvoitus (1933) taikka iki-ihana Illallinen yhdelle (1963).
 
 
Trading Places - Vaihtokaupat
Ohjannut John Landis
USA 1983, 116 min.
Komedia
Pääosissa: Eddie Murphy, Dan Aykroyd
 
 
 
 
Miljonäärien vedonlyönnin ansiosta rikas snobi Louis Winthorpe III (Aykroyd) ja koditon Billy Ray Valentine (Murphy) pakotetaan vaihtamaan osia keskenään. Kun salajuoni valkenee Louisille ja Billylle, on miljonääriukkojen aika maistaa omaa lääkettään. Päräyttävän upeilla 1980-luvun joulukoristeilla kaunistettu elokuva oli aikanaan valtavan suosittu, ja sen maine komediaklassikkona on kantanut pitkälle. Elokuvan perusasetelma on hauska, mutta aivan liian moni vitsi on typerällä tavalla rienaava ja ilkeä. Rasismia ja seksismiä joka lähtöön ─ ei jatkoon.
 
Pisteytys: 3/10
 
The Nutcracker - Pähkinänsärkijä
Ohjannut Emile Ardolino
USA 1993, 92 min.
Fantasia, Musikaali
Pääosissa: Kevin Kline, Macaulay Culkin, Darci Kistler
 
 
 
 
Balettielokuva esittää Pjotr Tsaikovskin klassikon Pähkinänsärkijä (1892), jossa lelut heräävät henkiin jouluyönä. Tansseissa ja herttaisissa lavasteissa ei sinänsä ole mitään valittamista, mutta elokuvaversio ei millään tavoita teatteriesityksen lumovoimaa. Päälleliimatut Hollywood-lisät eivät varsinaisesti paranna asiaa: jäykkä kertojaääni (Kline) häiritsee uppoutumista ja aikansa suuri lapsitähti Macaulay Culkin ei oikein istu sulavien tanssien keskelle.

Pisteytys: 4/10
 
Tôkyô goddofâzâzu - Tokyo Godfathers
Ohjannut Satoshi Kon
Japani 2003, 92 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia, Draama
Pääosissa: Tôru Emori, Yoshiaki Umegaki, Aya Okamoto
 
 
 
 
Eräänä jouluaattona kolme koditonta kulkijaa löytää roskakasaan hylätyn vauvan. Olisiko heistä kasvattajiksi vai pitäisikö vauvan vanhemmat kuitenkin etsiä? Tokyo Godfathers on komedialla, kovalla toiminnalla ja hieman tympeänkin raisulla sanailulla ryyditetty jouluanime. Ei siinä kuitenkaan vielä kaikki, sillä Satoshi Konin (1963─2010) ohjaama ja käsikirjoittama elokuva taipuu myös tasapainoiseksi draamaksi. Traagisia ihmiskohtaloita käsitellään lämminhenkisesti ja perheen merkitystä kauniisti. Minulle olisi riittänyt vähempikin kohkaaminen, mutta jos et säikähdä melskettä ja mekkalaa, Tokyo Godfathers sopii oivasti monenlaiseen joulutunnelmointiin.

Pisteytys: 6/10
 
Tonttu Toljanterin joulumieli
Ohjannut Olli Mononen
Suomi 2003, 64 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Kunto Ojansivu, Jukka Pääkkönen, Erkki Teittinen
 
 
 
Kotimainen joulukalenterisuosikki Tonttu Toljanteri (1998─2013) tunnetaan höperöstä nimikkohahmostaan, jota näytteli Kunto Ojansivu (1959─2023). Rakastetusta ohjelmasta muotoutuneessa elokuvassa joulupukki (Pääkkönen) haaveilee leikillään eläkepäivistä ja siitäkös alkaa melkoinen väärinkäsitysten sählinki. Suureksi jouluklassikoksi elokuvasta ei ole, vaikka se toimii hyväsydämisenä joulutunnelmointina perheen junioreille ja ehkäpä muillekin Pikku Kakkosen ja Joulupukin Kuuman linjan kasvattamille lapsenmielisille.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti