torstai 26. joulukuuta 2019

Marraskuun elokuvat 2019

Green Book
Ohjannut Peter Farrelly
USA 2018, 130 min.
Draama, Biografia, Komedia
Pääosissa: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini



Musta pianisti (Ali) kiertää syvää etelää valkoisen autonkuljettajansa (Mortensen) kanssa. Ulkoisesti tyylikkäästi toteutettu leffa on sisältä täyttä huttua: Green Book on valkoisille suunnattu hyvän mielen tarina rasismista. On vanha ja usein toimiva idea laittaa kaksi eri taustoista tulevaa ihmistä yhteen, mutta tässä tapauksessa näiden päähenkilöiden asetelman ja lätinän ainoa ansio on kuorruttaa rotuerottelu siirapilla ─ jos sitä nyt voi ansioksi kutsua. Mitä väliä tällä tarinalla oikein on? Kepeänä komedianakaan filmiä on vaikea pitää, vaikka se ehkä on tarkoitus. Vaikka road movien tie ei tunnu vievän minnekään, johti se kuitenkin Oscar-menestykseen. Pienet plussat sentään hyvistä roolisuorituksista.

Pisteytys: 4/10

Busanhaeng - Train to Busan
Ohjannut Sang-ho Yeon
Etelä-Korea 2016, 118 min.
Kauhu, Trilleri, Toiminta
Pääosissa: Yoo Gong, Dong-seok Ma, Yu-mi Jung, Su-an Kim



Bisnesmies (Gong) lähtee tyttärensä (Kim) kanssa junamatkalle, mutta juuri silloin iskee zombiepidemia. Eteläkorealainen toimintakauhu oli jättimenestys kotimaassaan ja filmi on kerännyt suosiota maailmallakin. Ideat eivät ole omaperäisiä, mutta onneksi heppoista tarinaa ei oteta liian vakavasti. Katsoja saa sitä mitä tilaakin ─ viihdyttävän kaksituntisen täynnä jännitystä ja ihmislihan perässä akrobaattisesti nytkähteleviä eläviä kuolleita.

Pisteytys: 7/10

Elf
Ohjannut Jon Favreau
USA 2003, 97 min.
Komedia
Pääosissa: Will Ferrell, James Caan, Daniel Tay




Buddy (Ferrell) on ihminen, joka on varttunut Pohjoisnavalla tonttujen keskellä. Tonttumaan tapoihin tottunut Buddy aiheuttaa kaaosta ja vaivaannuttavia tilanteita seikkaillessaan New Yorkissa etsimässä isäänsä (Caan). Elf on kotimaassaan suosittu jouluelokuva, joka viihdyttänee parhaiten Coca Cola -pukkiin ja muovijouluun mieltyneitä. En kuulu elokuvan kohderyhmään, mutta positiivistakin leffasta löysin: perinteiseen perhetarinaan tukeutuva leffa ei ota itseään kovin vakavasti, eikä siten pyri väkinäisesti alleviivaamaan amerikkalaista joulusanomaansa. Muutama vitsi naurattaakin.

Pisteytys: 4/10

Carnage
Ohjannut Roman Polanski
Ranska, Saksa, Puola, Espanja & USA 2011, 80 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Jodie Foster, Kate Winslet, Christop Waltz, John C. Reilly



Kaksi pariskuntaa tapaa keskustellakseen jälkikasvunsa keskinäisestä nujakasta. Rauhanomainen sovittelu muuttuu avoimeksi riidaksi, jossa padot aukeavat oikein kunnolla. Yasmina Rezan näytelmätekstiin pohjautuva elokuva toimii hyvin pienenä draamana, vaikka tuntuukin hieman vetelältä versiolta draamaklassikosta Kuka pelkää Virginia Woolfia? (1966). Ehkäpä teatterilavalla teksti voisi toimia vielä paremmin.

Pisteytys: 6/10 

Gräns - Raja
Ohjannut Ali Abbasi
Ruotsi & Tanska 2018, 110 min.
Draama, Fantasia
Pääosissa: Eva Melander, Eero Milonoff




Raja on nyky-yhteiskunnassa tapahtuva satu. Rujolta näyttävä Tina (Melander) työskentelee tullissa ja vaistoaa epäröivät ja valehtelevat salakuljettajat. Eräänä päivänä Tina tapaa toisen kaltaisensa (Milonoff) ja joutuu epäilemään itseään. Cannesissa palkittu elokuva on idealtaan loistava ja tunnelmaltaan kiehtova, mutta muutamat hieman ontuvat juonenkäänteet kadottavat parhaan fokuksen. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana taidolla tehtyjen maskeerauksien ansiosta.

Pisteytys: 7/10

Lucky
Ohjannut John Carroll Lynch
USA 2017, 88 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston



Yhdeksänkymppinen Lucky (Stanton) elää arkeaan periamerikkalaisessa pikkukaupungissa. Tavallisten askareiden lomassa tapahtuvat sattumukset vievät Luckyn pohtimaan elämän rajallisuutta ja ystävyyden merkitystä.  Elokuva jäi monien sivuroolien miehen Harry Dean Stantonin viimeiseksi pääosaksi, eikä tämän kauniimpaa joutsenlaulua voisi ollakaan. Lucky on koskettava ja hauskakin tarina elämän vääjäämättömästä päättymisestä. Edessä odottaa tyhjyys ja kaiken loppu, mutta sitä ennen on aika olla onnellinen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti