lauantai 28. joulukuuta 2019

Serpico - kadun tiikeri (1973)

Ohjannut Sidney Lumet
USA 1973, 130 min.
Rikos, Draama, Biografia
Pääosissa: Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe

Who can trust a cop who don't take money?
Tositapahtumiin perustuva Serpico - kadun tiikeri kertoo New Yorkin poliisivoimien korruptiosta ja yhden miehen taistelusta huolella ölyttyä konetta vastaan. Frank Serpico (Pacino) on siviiliasussa viihtyvä rento kyttä, joka kuitenkin on aina oikeuden ja totuuden puolella. Frankin lupaavasti käynnistyvä ura jumittuu lähtökuoppiinsa, sillä hän ei suostu ottamaan vastaan alalla yleisiä lahjuksia. Totuuden kertominen näyttää mahdottomalta tehtävältä, eikä maailmaa ole helppo muuttaa yksin.

Serpicon tarina on osuva ja se etenee ajoittaisesta verkkaisuudestaan huolimatta sopivan menevästi. Ikimuistoisinta elokuvassa lienee silti Al Pacinon Oscar-ehdokkaaksi kohonnut roolisuoritus Frank Serpicona. Hahmo huokuu jo fyysiseltä olemukseltaankin ajan henkeä. Serpico vaikuttaa aluksi naiivin kirkasotsaiselta poliisikokelaalta, mutta pinnan alta paljastuu jääräpäinen oman tiensä kulkija. Tosielämän Serpico iski korruptiojupakan päätteeksi hanskat naulaan, mutta on vielä viime vuosinakin ottanut julkisesti kantaa Yhdysvalloissa puhuttaneeseen poliisiväkivaltaan.

Sidney Lumet muistetaan parhaiten oikeudenmukaisuutta käsittelevästä rikosdraamastaan Valamiesten ratkaisu (1957) ja samankaltainen teema on tässäkin elokuvassa. Hikisten poliisiasemien nurkissa ja likaisilla kaduilla seikkaileva Serpico on kuitenkin karkeudessaan uudella tavalla realistinen. Aikalaistodellisuutta eli suurkaupungeissa rehottavaa rikollisuutta kommentoiva elokuva oli taatusti aikanaan osuma naulan kantaan. Filmin teema puhuttelee edelleen, sillä eivätpä poliisivoimat kaikkialla maailmassa yhäkään ole mitään oikeamielisyyden pesiä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti