keskiviikko 6. joulukuuta 2023

6. luukku: Suomifilmejä 1923─2023

Mentiin melkein naimisiin.
 
Tervetuloa Suomeen, maailman onnellisimpaan maahan! Itsenäisyyspäivän luukusta paljastuu kokonaiset kymmenen tasavuosia täyttävää kotimaista elokuvaa sekä yksi tämän vuoden tuore ensi-ilta. Kaikissa kavalkadin elokuvissa etsitään kiivaasti onnea kotinurkilta ja toisinaan kauempaakin, jopa ulkomaita myöten. Toisinaan onnen esteenä on raha, joskus taas vallitseva maailmantilanne tai menneisyyden aaveet. Vaan kell' onni on...

Näiden filmien lisäksi vaihtoehtoisen aikamatkan kotimaisen elokuvan historiaan voisi aloittaa 80-vuotiaista romantiikkaklassikoista Valkoiset ruusut (1943) sekä Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943). Kokeellista juhlajatkoa tarjoavat oivasti uutta aaltoa henkivä Kesällä kello 5 (1963), outoa ämpärierotiikkaa tihkuva Sensuela (1973) sekä veikeä klassikkofilmatisointi Rikos ja rangaistus (1983). Hieman viihteellisemmän linjan ystäville sopii tarjota viisikymppistä kansansuosikkia Uuno Turhapuroa (1973). Mutta miltä Suomi näytti tällä vuosituhannella, 10 tai 20 vuotta sitten? Siihen vastaavat arkiset Eila (2003), Leijonasydän (2013) ja Betoniyö (2013).
 
 
Nummisuutarit
Ohjannut Erkki Karu
Suomi 1923, 83 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Axel Slangus, Heidi Blåfield, Alarik Korhonen




Aleksis Kiven komedianäytelmä Nummisuutarit (1864) on filmatisoitu kolme kertaa, ja tämä Erkki Karun (1887─1935) ohjaus on sovituksista ensimmäinen. Elokuva on kuvattu kauniisti kesäisessä, viehättävän historiallisessa miljöössä. Tarinassa on rytmiä, hauskuutta ja erinomaisia näyttelijöitä! Elokuva tavoittaa Kiven näytelmän hengen, mutta toisin kuin monessa muussa aikansa teoksessa, kamera ei tuijota teatterilavaa; kuvakulmissa on oivia, elokuvallisia ideoita. Nummisuutarit on syystäkin suomalaisen mykkäelokuvan arvostetuimpia klassikoita.

Pisteytys: 8/10
 
Herrat täysihoidossa
Ohjannut Risto Orko
Suomi 1933, 66 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Thure Bahne, Toivo Pohjakallio, Georg Malmstén
 
 
 
 
Kaksi tyhjätaskua polyteekkariherraa (Bahne & Pohjankallio) majoittuvat täyshoitolaan, jossa ei peritä ennakkomaksua. Pensioonin lemmenleikit ja laulelmat viihdyttivät aikalaisyleisöä varsin kiitettävästi, vaikka jälkeen päin filmiä on moitittu "pula-ajan tuotteeksi". Sitähän elokuva kyllä on, sillä tekobudjetti ei ymmärrettävästi ole ollut paljoa suurempi kuin filmin päähenkilöiden rahamassin sisältö. Tunnin mittaisenakin tarina on piinallisen venytetty, vaikka herttainen sävy sinänsä viihdyttää.

Pisteytys: 5/10
 
Kirkastettu sydän
Ohjannut Ilmari Unho
Suomi 1943, 99 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Emma Väänänen, Joel Rinne, Eine Laine
 
 
 
 
Kirkastettu sydän on Suomi-Filmin 25-vuotisen taipaleen kunniaksi tehty juhlaelokuva, joka omistettiin kotirintamien äideille. Elokuva sijoittuu sotavuoteen 1941 ja seuraa elämää kirkkoherran rouvan (Väänänen) kotitaloudessa, miehen (Rinne) päätyessä rintamalle. Tarinassa luotetaan vankasti kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Sota-aikana syntyneen tarinan haudanvakava paatos piinaa, mutta sen ymmärtää. Vaikka elokuva on voimakkaasti ihanteita korostava, se tavoittaa silti hetkittäin aidosti niitä raskaita tunteita, jotka paraikaa olivat monien kotien todellisuutta.

Tähän kohtaan täytyy liittää muistoksi anekdootti elokuvan poikkeavasta katseluhetkestä: katselin filmin kesällä Elonetin kautta synnytyssairaalassa niinä muutamina suvantovaiheina, kun vielä odottelimme esikoisen saapumista maailmaan. Äiti-teema sopi tilanteeseen sattumalta!

Pisteytys: 6/10
 
Pekka Puupää
Ohjannut Ville Salminen
Suomi 1953, 71 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Esa Pakarinen, Masa Niemi, Siiri Angerkoski
 
 
 
 
Suurta kansansuosiota nauttinut sarjakuvahahmo Pekka Puupää sovitettiin elokuvahahmoksi Reino Helismaan idean ansiosta. Se kannatti, sillä 13-osaiseksi paisunut filmisarja keräsi katsojia ja tienasi tekijöille hyvät hynät. Tässä ensifilmissä Pekka (Pakarinen) ja Pätkä (Niemi) yrittävät itsekin tienata suuria seteleitä, mutta mikään pöhkö yritys ei tuota tuohta. Suuresta maineestaan huolimatta Pekka Puupää on melko lattea kohellus, vaikka muutamat vitsit hymyilyttävät ja eritoten Esa Pakarisen lupsakka karisma sopii päähenkilöön kuin nakutettu.

Pisteytys: 5/10
 
Hopeaa rajan takaa
Ohjannut Mikko Niskanen
Suomi 1963, 76 min.
Seikkailu, Draama, Sota
Pääosissa: Jaakko Pakkasvirta, Pertti Pasanen, Veikko Kerttula
 
 
 
Esa Anttalan samannimiseen romaaniin (1961) perustuva filmi kertoo kolmesta miehestä, jotka lähtevät välirauhan vuosina Karjalan kunnaille etsimään rajan taakse jäänyttä hopea-aarretta. Hopeaa rajan takaa on tyyliltään veijarimaisen vauhdikas seikkailu, vaikka itärajan taakse menetettyihin kyliin paluu on aiheena haikea. Ehkei Niskasen ikimuistoisinta tuotantoa, vaikka sinänsä viihdyttääkin. Elokuvan syntyhistoriassa kiintoisaa on kuitenkin se, että filmi tehtiin näyttelijälakon aikaan ja rooleihin oli valittava liittoon kuulumattomia näyttelijöitä.

Pisteytys: 6/10
 
Maa on syntinen laulu
Ohjannut Rauni Mollberg
Suomi 1973, 108 min.
Draama
Pääosissa: Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi, Niiles-Jouni Aikio
 
 
 
Kielletty lempi leiskahtaa eräässä lappalaiskylässä. Timo K. Mukan menestysromaanin (1964) filmatisointi on Rauni Mollbergin (1929─2007) esikoisohjaus. Realistinen ja naturalistinen elokuva tavoittaa taidokkaasti kirjan väkevän tunnelman, vaikka painottaakin ilmaisussaan rujoutta kauneuden kustannuksella. Tulkinta on joka tapauksessa hieno. On sääli, ettei alkuvuodesta 1973 menehtynyt Mukka ehtinyt nähdä elokuvasovitusta, ja että hänen maineikas tuotantonsa nousi arvoon vasta yllättävän varhaisen kuoleman jälkeen.

Pisteytys: 8/10
 
Jon
Ohjannut Jaakko Pyhälä
Suomi 1983, 127 min.
Draama
Pääosissa: Kari Väänänen, Vesa-Matti Loiri, Vesa Vierikko
 
 
 
 
Vihainen nuorukainen Jon (Väänänen) ei tiedä mitä tekisi elämällään. Jon pakenee arkeaan niin kauas kuin pääsee, pohjoiseen Norjaan Jäämeren rannalle. Pohjakosketuksesta ei silti pääse eroon. Elokuvan maisemat ja kuvat ovat upeita, ja ne muodostavat toimivan vastinparin kurjan nuhjuisille ihmiskohtaloille. Kari Väänänen (s. 1953) tekee hyvää työtä ensimmäisessä pääroolissaan, vaikka hahmoon olisi voitu käsikirjoittaa edes hieman syvyyttä. Elokuvan ehdoton tähti on Vesa-Matti Loirin Öljys-Heikki, joka oli Loirin omia lempirooleja pitkältä uraltaan.

Pisteytys: 7/10
 
Onnen maa
Ohjannut Markku Pölönen
Suomi 1993, 60 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Pertti Koivula, Katariina Kaitue, Tuula Väänänen
 
 
 
 
Markku Pölösen (s. 1957) esikoiselokuva on ylistys kesälle, tangolle ja unelmille. Eletään kesää pohjoiskarjalaisessa kylässä joskus 1960-luvulla. Tanssipaikkoja kiertävä hulivilimies Tenho (Koivula) palaa kotitilalleen auttelemaan peltotöissä, niin laiskasti kuin vain kehtaa. Elokuva on lyhyt, mutta ehtii luoda laajan kuvan suomalaiseen maaseutuun, sukupolvien ketjuun ja ihmeelliseen kesäöiden taikaan. Jussi-gaalassa elokuva palkittiin käsikirjoituksestaan ja vuoden parhaana elokuvana.

Pisteytys: 8/10

Nousukausi
Ohjannut Johanna Vuoksenmaa
Suomi 2003, 98 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Tiina Lymi, Petteri Summanen, Kari-Pekka Toivonen
 
 
 
Vauras pariskunta etsii kuumeisesti uusia elämyksiä, joilla lesoilla rikkaille kavereille. Liiankin jännittävä lomakonsepti kuitenkin pudottaa avioparin tyhjän päälle työttömien arkeen. Jussi-menestykseksi (mm. paras elokuva) nousseessa draamakomediassa on muutamat viihdyttävät hetkensä, vaikka tarina on turhan yliampuva. Kerkko Koskisen sävellykset sentään ovat priimaa.

Pisteytys: 5/10
 
Lärjungen - Oppipoika
Ohjannut Ulrika Bengts
Suomi 2013, 93 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Erik Enge, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem
 
 
 
Nuori Karl (Enge) lähetetään majakkasaarelle oppimaan uutta ammattia, mutta tyrannimainen majakanvartija (Groundstroem) ei ole vakuuttunut koltiaisen kyvyistä. Oppipoika kuvaa taitavasti valtasuhteita ja nähdyksi tulemisen janoa, vaikka tarina ei sinänsä pääse yllättämään. Karunkaunissa saaristossa kuvattu elokuva on ulkoasultaan tyylikkään riisuttu. Filmi sai aikanaan ripauksen kansainvälistä menestystä ja elokuva valittiin Suomen Oscar-edustajaksi.

Pisteytys: 7/10
 
Kuolleet lehdet
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi & Saksa 2023, 81 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Martti Suosalo
 
 
 
 
Aki Kaurismäen työläistrilogia sai jatkokseen neljännen osan, jossa tuttu kaurismäkeläinen estetiikka hehkuu Helsingin yössä. Ansan (Pöysti) ja Holapan (Vatanen) orastavan romanssin tielle on kasattu esteitä: epäonnea, alkoholismia ja synkkiä aikoja. Pääosanäyttelijät ovat uusia kasvoja Kaurismäki-elokuvaan, mutta sekä Alma Pöysti että Jussi Vatanen hoitavat osansa varmalla ammattitaidolla. 
 
Kuolleiden lehtien menneisyyttä ja nykypäivää yhdistävä maailma viehättää, romanssissakin on satumaisuutta, mutta karu todellisuus ei päästä uppoamaan keinotekoiseen onnelaan. Työväen maailma on raskas, ja radiolähetykset muistuttavat jatkuvasti Mariupolin pommeista. Pokerikasvoinen huumori keventää tunnelmaa tärkeissä kohdissa. Elokuvafania hymyilyttävät lisäksi monet filmiviitteet, jotka sopivat kuhunkin tilanteeseen terävän osuvasti.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti