perjantai 9. syyskuuta 2016

Elokuun elokuvat 2016

Star Trek Beyond
Ohjannut Justin Lin
USA 2016, 122 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe SaldanaUSS Enterprise joutuu tutkimusmatkallaan oudon ja voimakkaan hyökkäyksen kohteeksi. Pian miehistö löytää itsensä läheiseltä planeetalta ja käy ilmi, että mystinen vihollinen haluaa tuhota tieltään muutakin kuin vain tähtilaivaston aluksen. Uuden Star Trek -saagan kolmas elokuva on kaikin puolin menevä avaruusseikkailu ja tuntuu viehättävällä tavalla tavoittaneen alkuperäisen Star Trekin hengen. Samalla Star Trek Beyond on myös näyttävä toimintaseikkailu, mutta hyvä tarina hahmoineen ei kuitenkaan huku efektien alle.

Pisteytys: 8/10

Troll 2
Ohjannut Claudio Fragasso
Italia 1990, 95 min.
Kauhu, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Michael Stephenson, George Hardy, Robert Ormsby


Imdb:ssä alle kolme tähteä ansainnut kauhupaska on pitkälti maineensa veroinen: taitamattomat näyttelijät ja surkea ohjaus kohtaavat tavattoman typerän käsikirjoituksen ja koko komeus kuorrutetaan umpisurkeilla efekteillä sekä asuilla. Kakkososalla ei ole nimeä lukuunottamatta mitään tekemistä ensimmäisen Troll-elokuvan (1986) kanssa, eli Harry Potter Junior on poissa kuvioista. Sen sijaan elokuvassa seikkailee Waitsin perhe, joka suuntaa lomalle maalle. Kuollut isoisä (Ormsby) tosin varoittelee perheen kuopusta (Stephenson) vaarallisista mörrimöykyistä, ja niitähän sieltä oudosta lomakohteesta tietenkin löytyy. Elokuvassa koetaan myös loistava, maissinjyviä räjäyttelevä seksikohtaus ja what not. Upean surkea tapaus! Hieman vartuttuaan oheisessa kuvassakin rääkyvä Michael Stephenson ohjasi elokuvan teosta kertovan dokumentin Best Worst Movie (2009).

Pisteytys: 5/10

Never Weaken - Rakennustyömaa
Ohjannut Fred C. Newmeyer
USA 1921, 19 min.
Lyhytelokuva, Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Harold Lloyd, Mildred Davis

Rakennustyömaa jäi Harold Lloydin viimeiseksi lyhäriksi ennen kokopitkiin komedioihin siirtymistä. Huimapäisessä elokuvassa Lloyd heiluu vaarallisissa korkeuksissa - huonon tuurin, väärinkäsitysten ja rakkauden vuoksi tietenkin. Filmissä kuvatulla romanssilla oli myös tosipohjaa, sillä Lloyd ja elokuvassa tämän mielitiettyä näytellyt Mildred Davis avioituivat pari vuotta elokuvan teon jälkeen. Rakennustyömaa  on varsin sopivan mittainen pieni huvitus, joka toimii hyvin kestonsa verran.

Pisteytys: 7/10

Seven Years Bad Luck - 
Seitsemän vuoden onnettomuus
Ohjannut Max Linder
USA & Ranska 1921, 62 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Max Linder, Alta Allen, Ralph McCullough
Max Linder on unohdettu mykkäkauden koomikko, jonka elämäntyöllä on kuitenkin ollut varsin suuri vaikutus komediagenren kehityksee; onpa Charlie Chaplinkin nimennyt Linderin merkittäväksi esikuvakseen. Ranskalainen Linder yritti läpimurtoa Yhdysvalloissa kahteen otteeseen, ja tämän toisen kauden kolme teosta esitettiin Teemalla elokuun iloksi - olisipa muuten mukavaa, jos näitä mykkäklassikoita televisioitaisiin enemmänkin. Seitsemän vuoden onnettomuus kertoo krapulaisesta miespolosta (Linder), jonka viimeinen päivä ennen avioliiton satamaan lipumista menee täydellisesti pieleen peilin rikkoutumisen vuoksi. Hauskahan elokuva toki on, mutta moni neronleimaus hieman latistuu vitsien liiallisen venyttämisen takia. Kuvassa nähtävä peilivitsi muuten toistuu myös Marx-veljesten klassikossa Neljä naurettavaa naapuria (1933).

Pisteytys: 7/10

Be My Wife - Ainoastaan naisille
Ohjannut Max Linder
USA 1921, 55 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Max Linder, Alta Allen, Caroline Rankin
Romanttinen komedia Ainoastaan naisille sijoittuu 1920-luvun salakapakoihin. Huumori on osuvaa, sillä kieltolaki oli alkanut Yhdysvalloissa vasta edellisvuonna. Elokuvassa Linderin näyttelemä päähenkilö kamppailee mielitiettynsä (Allen) lemmestä kilpakosijan kanssa ja arvatenkin asetelma johtaa monenlaisiin kommelluksiin. Häätkin vietetään, eikä niitäkään juhlia tietenkään saada päätökseen ilman hulvatonta slapstickia. Nerokkaiden oivalluksien elokuva!

Pisteytys: 8/10

The Three Must-Get-Theres - Kolme muskettisolttua
Ohjannut Max Linder
USA 1922, 58 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Max Linder, Bull Montana, Caroline Rankin
Max Linderin versio runsaasti filmatusta muskettisoturi-klassikosta on hupaisa komedia, jossa anakronistiset vitsit kohtaavat aikalaisparodian hulvattomalla tavalla! Muutamat turhan pitkiksi venyvät kohtaukset tosin latistavat kokonaisuutta hieman. Harmi, etteivät Linderin elokuvat vedonneet amerikkalaisyleisöön ja että ne ylipäätäänkin ovat jääneet hieman unohduksiin. Linderin elämä päättyi traagisesti vain kaksi vuotta tämän elokuvan ilmestymisen jälkeen, kun masennuksesta kärsivä koomikko teki itsemurhan nuoren vaimonsa kanssa.

Pisteytys: 8/10

Valkoiset ruusut
Ohjannut Hannu Leminen
Suomi 1943, 102 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Helena Kara, Tauno Palo, Aku Korhonen
Stefan Zweigin teokseen (1922) perustuva Valkoiset ruusut kertoo traagisen tarinan yksipuolisesta rakkaudesta. Saman aihion tunnetumpi filmatisointi Kirje tuntemattomalta naiselta (1948) on parempi, mutta ei tämä suomifilmikään huono ole. Tyylitietoinen elokuva on miltei liioitellun dramaattinen, mutta viehättää kyltymättömällä glamourillaan. Ja onhan tässä pääosassa kuitenkin Tauno Palo!

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti