tiistai 20. syyskuuta 2016

The Third Man - Kolmas mies (1949)

Ohjannut Carol Reed
Iso-Britannia 1949,  93 min.
Trilleri, Mysteeri
Pääosissa: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles

The old limelight. The fall of the curtain.
Jännärikirjailija Holly Martins (Cotten) saapuu Wieniin tapaamaan vanhaa ystäväänsä Harry Limeä (Welles), mutta ehtiikin parahiksi vain hänen hautajaisiinsa. Martins saa myös pian kuulla, että Lime on sekaantunut rikollisiin puuhiin, kuolintapauksessakin vaikuttaa olevan epäilyttäviä piirteitä. Mysteerin vainuava Martins ei voi muuta kuin sukeltaa pintaa syvemmälle.

Voi pyhä jysäys! Tämä on yksi niitä elokuvia, joiden erinomaisuus on iskeä tajun kankaalle jo ensimmäisten minuuttien kuluessa ja jokaisella katselukerralla se jaksaa säväyttää. Mahtava rikosklassikko ei suotta ole ollut kaikkien aikojen kehutuimpien elokuvien listoilla vuosikymmeniä. Mieleenpainuva tunnusmusiikki, kieroutuvat kuvakulmat ja synkeän etäinen estetiikka syventävät kiehtovaa kerrontaa ja kaiken lisäksi jokainen näyttelijä tulkitsee taidokkaasti erinomaisesti käsikirjoitettuja hahmoja. Orson Wellesin kuuluisa sivurooli on unohtumaton, vaikkei Wellesiä edes nähdä elokuvassa kovin paljoa. Lyhyessäkin ajassa rooli vakuuttaa!

Kolmas mies on kiinnostava mysteeritarina petoksesta ja ystävyyden eri sävyistä, mutta ennen kaikkea se on oivaltava kertomus suursodan jälkeisestä maailmasta. Tapahtumapaikka on pahoin runneltu Eurooppa, jonne saapuu sinisilmäinen amerikkalaismies. Rikosmysteeristä innostuneelle b-luokan kirjailijalle vanhan mantereen koettelemukset ovat kuitenkin liian iso pala purtavaksi ja paikoitellen suuri arvoitus saa jopa koomisia sävyjä. Kolmas mies palkittiin muun muassa Kultaisella palmulla ja parhaan mustavalkokuvauksen Oscarilla. Myöhemmin elokuva on useasti nostettu niin ikimuistoisimpien film noirien, brittifilmien kuin ylipäätäänkin maailman parhaimpien elokuvien listoille.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti