perjantai 23. syyskuuta 2016

On the Town - Ilo irti (1949)

Ohjannut Stanley Donen & Gene Kelly
USA 1949, 98 min.
Musikaali, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Frank Sinatra, Gene Kelly, Jules Munshin

New York, New York, a wonderful town!
Tekisikö mieli tutustua New Yorkiin nähtävyyksiä kotisohvalta käsin? Gene Kellyn, Frank Sinatran ja Jules Munshinin matkassa nähtävyyskierros vetää vertoja ainakin Folke Westille. Tanssi- ja laulutaitoinen kolmikko esittää merimiehiä, joilla on yhden vapaapäivän verran aikaa kiertää kaikki ison omenan nähtävyydet. Alkuperäinen suunnitelma tosin unohtuu, kun Gabey (Kelly), Chip (Sinatra) ja Ozzie (Munshin) löytävät itselleen viehättävät heilat. Seuralaisten kanssa New Yorkin yö muuttuu niin villiksi menoksi, että poliisitkin kiinnostuvat joukkion vauhdikkaista touhuista.

Broadway-näytelmään perustuva, kiittävät aikalaisarviot osakseen saanut musikaali on hieman jäänyt saman ohjaajakaksikon Laulavien sadepisaroiden (1952) varjoon. Musikaalina Ilo irti ei tosin ole paras näkemäni ja onhan siinä joitakin aika pöhköjä kohtauksia, mutta siitä on kaikesta huolimatta helppo pitää. Elokuvan puhtaan naiivi sodanjälkeinen optimismi tarttuu ja kuuden tanssijan hulluttelua seuratessa mieli kevenee. Ammattimaiset viihdyttäjät osaavat asiansa varsinkin tanssikohtauksissa, joten mikäpä jottei tämän riemukkaan energisen musikaalin parissa viihtyisi.

Ilo irti muistetaan myös yhtenä Frank Sinatran parhaista musikaaleista. Joskin on syytä huomata, että Sinatran kuuluisimpiin hitteihin lukeutuva New York, New York -laulu ei ole peräisin tästä elokuvasta. Sen laulun nimittäin alunperin lurautti Liza Minelli elokuvassa New York, New York (1977)  ja Sinatra nosti kappaleen kuuluisuuteen vasta vuonna 1980. Tosin onpa tuo tämänkin elokuvan New York, New York -sävelmä aikamoinen korvamato!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti