perjantai 30. syyskuuta 2016

Great Expectations - Suuret toiveet (1946)

Ohjannut David Lean
Iso-Britannia 1946, 113 min.
Draama
Pääosissa: John Mills, Valerie Hobson, Finlay Currie, Alec Guinness

Trying to become a gentleman!
Charles Dickensin samannimiseen romaaniklassikkoon (1861) perustuvassa elokuvassa orpolapsi Pip varttuu ankaran sisarensa komennossa, kunnes tuntemattoman hyväntekijän ansiosta pääsee kokeilemaan rikasta herrasmiehen elämää. Pipin lapsuus- ja nuoruusvuosiin mahtuu monenmoista erikoista sattumusta ja ihmiskohtaamista, joista jokainen on omalla tavallaan merkittävä ja muovaa Pipiä ihmisenä. Lopulta Pip saa oppia, että pienetkin hyvät teot kannattavat aina.
David Leanin elokuvaa on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaana Dickens-filmatisointina. Se on melkoinen saavutus siihen nähden, kuinka paljon Dickensin teoksista onkaan tehty elokuvia ja tehdään edelleen. Pelkästään Suuret toiveet -teoksesta on kuusi muutakin elokuvaa, varhaisin on tehty jo 1917 ja tuorein vuonna 2012. Muista kuuluisista Dickens-elokuvista mainittakoon lukuisat Christmas Carol -versiot ja Oliver Twistin variaatiot esimerkiksi vuosilta 1948 (Leanin ohjaamana!), 1968 ja 2005. Lukemattomat elokuvasovitukset kertovat, että Dickensin tarinoiden moraali, kiehtovat teemat ja hahmojen samaistuttavuus tavoittavat katsojat yhä uudelleen ja uudelleen.

En ole lukenut tätä nimenomaista teosta, vaikka se nimellisesti onkin tuttu. Vaikeaa siis sikäli arvioida sovituksen onnistumista, mutta elokuvan tyylistä voitaneen päätellä että se on aika uskollinen alkuperäisteokselle. Elokuva herättää muistoja muista lukemistani Dickensin teoksista tai niiden tunnelmista, niinpä Leanin luomus on tainnut tavoittaa Dickensin maailmasta jotain olennaista. Elokuvan 1800-lukulaiset miljööt ovat kauniin tunnelmallisesti kuvattuja valoineen ja varjoineen, vanhat asutkin viehättävät! Runsaasti yli sata vuotta vanha tarina on edelleen kiinnostava ja inhimillinen kasvukuvaus, eikä seitsemänkymmenen vuoden takainen filmatisointi tunnu missään kohdin lainkaan vanhahtavalta.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti